Erişilebilirlik

‘Küresel Dalgalanma ABD’yi Tehdit Etmiyor’


ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen küresel finans piyasalarındaki dalgalanmayı izlediklerini ancak “şimdilik durumun Amerika’nın genel ekonomik görünümü açısından potansiyel bir risk oluşturmadığını” söyledi

Amerika Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, istihdam piyasasında beklenen düzelme sağlanamasa da FED’in varlık alımlarını azaltma programını sürdüreceğini söyledi.

Yellen, bugün Temsilciler Meclisi Finans Hizmetleri Komisyonu’nun oturumu için hazırladığı yazılı açıklamasında FED’in istihdam piyasasının durumunu sağlıklı biçimde değerlendirebilmek için sadece işsizlik rakamlarını değil, diğer tüm ilgili verileri dikkate alacağını da kaydetti.

FED Başkanı, altı aydan uzun süre işsiz kalanların sayısının yüksekliğine ve tam zamanlı iş isterken sadece yarı-zamanlı iş bulabilenlerin durumuna dikkati çekti ve bu yüzden istihdam piyasasını değerlendirirken sadece işsizlik rakamlarının değil bu iki konunun da takip edilmesi gerektiğine işaret etti.

Yellen, küresel finans piyasalarında son zamanlarda oluşan dalgalanmayı izlediklerini ancak “şimdilik durumun Amerika’nın genel ekonomik görünümü açısından potansiyel bir risk oluşturmadığını” söyledi. FED Başkanı, küresel piyasalardaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceklerinin de altını çizdi.

Yellen, selefi Ben Bernanke’nin izlediği politikalarının devamını getireceğinin de işaretini verdi. Bernanke, ekonomiyi canlandırmak için trilyonlarca dolarlık tahvil alımı yaparak faizleri rekor düzeyde aşağıda tutmuştu. Eski başkan görevden ayrılmadan önce de Aralık ayı itibariyle alımları azaltma kararı almıştı. Daha önce ayda 85 milyar dolarlık alım yapan FED, ikinci azaltma kararıyla birlikte alımları 65 milyara çekti.

İşsizlik son verilere göre, 2012 Eylül ayına oranla 1.5 puan düşerek %6,6 seviyesine inse de hala hedeflenen rakamın üzerinde.

Janet Yellen, önümüzdeki aylarda yapılacak toplantılarda, genel veriler, istihdam ve enflasyon beklentilerini karşılarsa alımların azaltılmasına aşamalı olarak devam edileceğini vurguladı.

FED, işsizlik, enflasyonu körüklemeden, %6,5’in altına inene kadar varlık alımlarına devam edeceğini açıklamıştı. FED’in enflasyon için de %2’yi hedef belirlemiş durumda.

Yellen’in yazılı açıklaması sonrası sabah saatlerinde Amerikan devlet tahvillerinin fiyatları düşerken Amerikan Doları, Euro ve Yen karşısında değer kazandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG