Erişilebilirlik

Kuzey Amerika Semalarında Neler Oluyor?


Amerikan savaş uçaklarının son günlerde Kuzey Amerika hava sahasında ne olduğu henüz netleştirilemeyen 4 cismi düşürmesi ülkede en önemli tartışma konusu haline geldi.

En son Pazar günü Başkan Joe Biden’ın emriyle tanımlanamayan bir cisim Amerikan savaş uçağı tarafından ülkenin kuzeyinde Huron Gölü üzerinde düşürüldü.

Kuzey Amerika Semalarında Neler Oluyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:34 0:00

Pentagon yetkilileri barış döneminde daha önce Amerikan hava sahasında görülmeyen bir durumun yaşanmakta olduğunu belirtiyor.

Amerika Kuzey Komutanlığı ve Kuzey Amerika Hava Sahası Koruma Komutanlığı NORAD’ın komutanı General Glen VanHerck art arda gelen düşürmelerin bir nedenini alarm durumunda olunmasına bağlıyor.

Ocak ayının son günlerinde Çin’e ait istihbarat amaçlı bir balonun Amerikan hava sahasına girmesi gökyüzüne yönelik dikkati arttırmışa benziyor.

Sözkonusu balon da geçtiğimiz günlerde Amerika’nın güneydoğu kıyılarında düşürülmüştü.

"Hava sahasını daha yakından inceliyoruz"

Savunma Bakanlığı’ndan Melissa Dalton yüksek irtifalarda hava sahasını radarları da arttırarak daha yakından incelediklerini belirtiyor.

VanHerck de daha yavaş nesneleri fark edebilmek için Amerika’nın radarlarında ayarlamalar yaptığını belirtiyor.

Pentagon düşürülen nesnelerin tam olarak ne olduğunu belirlemeye çalıştığını belirtiyor.

Amerikalı yetkililer Çin balonunun ardından düşürülen diğer cisimlerin de Çin’le bağlantılı olup olmadığını netleştirmeye çalışıyor.

Cumartesi günü Kanada’nın Yukon bölgesi üzerinde düşürülen cisim ise Amerikalı yetkililerce balon olarak niteleniyor. Ama bu balon üç otobüs büyüklüğündeki casus balon kadar büyük değildi.

Yetkililer cisimleri kimin fırlattığını tespit edebilmiş değil ve kaynağını bulmaya çalışıyor.

"Hava kuvvetleri kapasitemizi arttırıyoruz"

Bu arada Amerika Hava Kuvvetleri Komutanı Charles Brown Jr. söz konusu cisimlerin düşürülmesiyle ilgili olarak Amerikan hava kuvvetlerinin kapasitesini arttırdığını belirtti.

Brookings Enstitüsü’nde katıldığı bir panelde Çin’le olası çatışma senaryolarıyla ilgili bir soruya da yanıt veren Hava Kuvvetleri Komutanı, kendisinin görevinin her an böyle bir duruma hazırlıklı olmak olduğunu söyledi.

Amerikalı askeri yetkililer Çin’e ait yüksek irtifada seyreden gözlem balonlarının son yıllarda Ortadoğu üzerinde de uçtuğunu belirtiyor.

Çin’den suçlama

Pekin ise gelişmeler karşısında Washington’ı suçluyor. Çin, Amerika’ya ait 10’dan fazla balonun geçen yıl Çin hava sahasında uçtuğunu belirtti.

Washington ise iddiayı yalanlıyor ve Amerika’nın casus balon program olmadığını kaydediyor.

Amerika’da Ocak ayının sonlarında ilk defa tespit edilen üç otobüs büyüklüğündeki balonun ardından Latin Amerika’da bazı ülkelerin semalarında da benzer balonlar görülmüştü.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG