Erişilebilirlik

Kuzey Kore ile Amerika Arasındaki Bahar Havası Dağılıyor


Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ve Amerika Başkanı Donald Trump
Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ve Amerika Başkanı Donald Trump

Kuzey Kore’den yapılan son açıklamada, Amerika kendilerine karşı nükleer tehditleri ortadan kaldırmadan, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınmayacağı belirtildi. Söz konusu açıklama, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un iktidarını sürdürmesinin bir nevi garantisi olarak görünen nükleer silahlardan, asla vazgeçmeyeceğine dair kaygıları arttırdı.

Amerika’yla Kuzey Kore arasında nükleer silahların ve karşılığında da uluslararası yaptırımların kaldırılması konusunda görüşmelere ilişkin sürenin sonu yaklaşırken yapılan açıklama, Kore Merkez Haberler Ajansı tarafından yayınlandı.

Kuzey Kore lideri Kim ve Amerika Başkanı Trump, 12 Haziran tarihinde Singapur’da buluştuklarında, ne zaman ve nasıl olacağına dair detayları paylaşmaksızın, Kore yarımadasının nükleer silahlardan tamamen arınmasına yönelik hedefi ortaya koydular.

Kuzey Kore uzun yıllardır Amerika’nın Japonya ve Güney Kore’yi de koruma altına alan nükleer şemsiyesini kaldırmasını ve bölgedeki Amerika askerlerinin çekilmesini talep ediyor. Kuzey Kore ancak bunun olması halinde nükleer silahlardan arınmaktan aksi takdirde nükleer silahlara geliştirmeye devam etmekten bahsediyor.

Yapılan son açıklamada da, “Amerika, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arınmasının anlamını tam olarak kavramalı, özellikle de bölge coğrafyasını iyi etüd etmeli” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “Biz Kore yarımadasından bahsederken, cumhuriyetimizin topraklarını ayrıca Amerika’nın istilacı güçlerini ve nükleer silahlarını konuşlandırdığı Güney Kore topraklarını da kast ediyoruz. Biz tam anlamıyla nükleer silahsızlanmadan bahsederken Kore Yarımadası’nın tamamen nükleer tehditlerden temizlenmesini kast ediyoruz, sadece Kuzey ve Güney Kore değil ayrıca yarımadaya komşu bölgeleri de dahil ediyoruz” denildi.

Amerika taktik nükleer silahlarını Güney Kore’den 1990’larda çekmişti.

Washington ve Pyongyang arasındaki nükleer görüşmeler, Kim-Trump zirvesinden bu yana durmuş durumda. Amerika, Kuzey Kore’den olası anlaşma kapsamında denetlenecek ve sökülecek tüm nükleer silah ve tesislerin detaylı şekilde bildirilmesini istiyor. Kuzey Kore’yse önce yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Kuzey Kore’nin bu açıklaması Trump yönetiminin Kuzey Kore özel temsilcisi Stephen Biegun’ın, Kuzey Kore’ye insani yardımların ülkeye ulaşması amacıyla seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesinin değerlendirildiğini açıklamasından birgün sonra geldi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG