Erişilebilirlik

Kuzey Kore Balistik Füzeler Fırlattı


Kuzey Kore bugün birkaç balistik füze daha fırlattı. Bu füzeler arasında Japonya'nın orta ve kuzey kesimlerinde alarma neden olan ancak başarısızlıkla sonuçlandığı düşünülen kıtalararası balistik füze de bulunuyor.

Japon hükümetinin ülkenin üzerinden füze geçtiğine ilişkin ilk uyarısına rağmen Tokyo'dan daha sonra yapılan açıklamada bu uyarının hatalı olduğu bildirildi.

Güney Koreli ve Japon yetkililer, fırlatılan füzenin, Kuzey Kore'nin sahip olduğu en uzun menzilli füzeler olan ve nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası balistik füze olabileceğini söyledi.

Yonhap haber ajansına göre Güney Koreli yetkililer, kıtalararası balistik füzenin uçuşunun başarısızlıkla sonuçlanmış olabileceğine inanıyor.

Güney Kore ve Japonya savunma bakanlıklarının sözcüleri, füzenin fırlatılışının başarısız olduğunu doğrulamayı reddetti.

Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, hükümetin Japon Denizi üzerinde füzenin izini kaybettiğini ve bunun üzerine Japonya üzerinde uçtuğu yönündeki açıklamasını düzelttiğini söyledi.

Japon Denizcilik Meşru Savunma Gücü filosunun eski komutanı emekli Koramiral Yoji Koda, füzenin radar takibinden çıkmasının, fırlatmanın başarısızlıkla sonuçlanmasına işaret ettiğini söyledi.

Koda, "Bu durum, uçuş rotası üzerinde füzede bir sorun oluştuğu ve füzenin parçalandığı anlamına geliyor" dedi.

Koda, füzenin Kore Yarımadası ve Japonya arasındaki denize düşmüş olmasına rağmen enkazın yüksek hızda uçuşunu sürdürdüğünü ve Japonya üzerinden geçmiş olabileceğini de kaydetti.

Güney Koreli ve Amerikalı yetkililere göre Kuzey Kore bu yıl başarısızlıkla sonuçlanan birkaç kıtalararası balistik füze denemesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Amerika'nın Kuzey Kore'nin yaptığı denemeyi kınadığını kaydederek, "Bu ateşleme, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarının açık bir ihlalidir" dedi.

Price, bunun ayrıca Kuzey Kore'nin yasadışı kitlesel imha ve balistik füze programlarının oluşturduğu tehdidi ortaya koyduğunu söyledi.

ABD ve Güney Kore tatbikatlarını uzatıyor

Kuzey Kore'nin son füze denemeleri, Pyongyang hükümetinin Amerika ve Güney Kore'nin geniş kapsamlı askeri tatbikatlarını durdurması talebini izledi.

Pyongyang'den yapılan açıklamada, "askeri ihtiyatsızlık ve kışkırtmaya daha fazla müsamaha gösterilemez" denildi.

Açıklamada ayrıca son füze fırlatmaların ve diğer askeri faaliyetlerin bu tür askeri tatbikatları protesto etme amacı taşıdığı kaydedildi.

Amerika ve Güney Kore, F-35'lerin de bulunduğu yüzlerce savaş uçağının katıldığı, şimdiye kadarki en büyük hava tatbikatlarından birini düzenliyor.

Güney Kore Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin bugünkü kıtalararası balistik füze denemesinden sonra Amerika ve Güney Kore'nin tatbikatların süresini uzatma kararı aldığı bildirildi. Tatbikatların yarın sona ermesi planlanıyordu.

Acil durum alarmı

Kuzey Kore bugün ayrıca iki kısa menzilli balistik füze fırlattı.

Kuzey Kore dün de en az 23 füze fırlatmış ve bu, bir gün içinde Kuzey Kore'nin fırlattığı en fazla sayıda füze olmuştu. Füzelerden biri ilk kez Güney Kore kıyısına düşmüştü.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin dün fırlattığı çok sayıda füzeye karşılık olarak kendi füzelerini fırlatmış ve hava alarmını devreye sokmuştu. Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı bugün, füzelerden birinin düştüğü bölgede 24 saattir kapalı olan hava rotalarının yeniden açıldığını bildirdi.

Japonya'nın J-Uyarı Acil Durum Yayın Sistemi'ne göre Kuzey Kore'nin bugün ilk füzeyi fırlatmasından sonra Japonya'nın Miyagi, Yamagata ve Niigata bölgelerinde yaşayan halka, kapalı yerlerde kendilerini koruma altına almaları uyarısı yapıldı.

Bölgesel tepkiler

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Cho Hyun-dong ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman'ın bugün yaptıkları telefon görülmesinde Kuzey Kore'nin füze fırlatmasını "rezillik ve ahlaksızlık" olarak niteledi.

Japonya Başbakanı Fumio Kişida da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin art arda füze fırlatması kesinlikle affedilemez" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, günlük basın brifinginde Kuzey Kore'nin fırlattığı füzeler ya da Kuzey Kore'ye yönelik olası yaptırımlar hakkında doğrudan yorumda bulunmaktan kaçındı. Lijian, bunun yerine tüm tarafların sorunları diyalog yoluyla çözmesini umduğunu söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson da yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden ve ulusal güvenlik ekibinin "durumu değerlendirdiğini" ve Amerika'nın güvenliği garanti altına almak için "gereken tüm önlemleri" alacağını söyledi.

Kuzey Kore, 4 Ekim'de beş yıl aradan sonra ilk kez Japonya üzerinden bir balistik füze uçurmuştu. Kuzey Kore'nin şimdiye kadar en uzağa fırlattığı füze, Japonya'da uyarı sisteminin devreye girmesine yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG