Erişilebilirlik

Tillerson: ‘Pyonyang Tehdidine Karşı Tüm Seçenekler Masada’


"Böyle bir tehdit karşısında hiçbir adım atmamak, hiçbir ülke için kabul edilemez" diyen Bakan Tillerson, "Ülkemizin savunması için tüm seçeneklerin masada olduğunu açıkça ifade ettik. Ancak Kuzey Kore'yle ne savaş çıkarmak, ne de savaşmak istiyoruz" dedi.

Kuzey Kore'nin nükleer silahlanması konulu toplantı, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ayki başkanı olan Japonya'nın talebi üzerine yapıldı. Toplantıda konuşan Tillerson, "Amerika, Kuzey Kore'nin saldırgan tavrına karşı kendini korumak için gereken her türlü önlemi alacaktır, ancak umudumuz, diplomasinin sonuç vereceği şeklinde" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore'nin yanıtı

Kuzey Kore devlet medyası, bugün yayınladığı haberinde Tillerson'un sözlerine yanıt olarak Başkan Trump'ı hedef aldı. Başkan'a "yaşlı deli Trump" olarak hitap eden Kuzey Kore medyası, Trump Yönetimi'ne ise, ”Daha acı bir utanç ve yıkımla karşılaşmak istemiyorlarsa sağduyulu olsunlar” şeklinde bir uyarı mesajı gönderdi.

Kuzey Kore devlet medyasının yaptığı bir başka uyarıysa "Trump rejimi askeri yanıta başvurursa Kuzey Kore'den çok daha sert bir yanıt alacak ve daha derin bir bataklığa gömülecektir" oldu.

Rusya'ya çağrı

Washington'daysa Trump, Rusya'yı Pyongyang Hükümeti'ne baskı yapmaya çağırdı. Trump bu çağrıyı, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı telefon görüşmesinden bir gün sonra yaptı.

Trump, Putin'le yaptığı görüşmenin ana gündem maddesinin Kuzey Kore olduğunu ve Washington'un Pyongyang meselesi konusunda Moskova'nın yardımına ihtiyacı olduğunu söylediğini kaydetti.

Ancak Başkan, Kuzey Kore konusunda Çin'in yardımını aldıklarını ancak Rusya'nın yardım etmediğini ve Rusya'nın bu konudaki katkısının çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Müzakere Umudu

Tillerson, BM Güvenlik Konseyi toplantısında Kuzey Kore'yle müzakere masasına oturmaya açık olduğunu yineledi ancak Pyongyang'in müzakere masasındaki yerini geri kazanmak zorunda olduğunu kaydetti. Tillerson, "Baskı kampanyası, Kuzey Kore nükleer silahlardan arındırılana kadar sürecek. Bu süre zarfında iletişim kanallarını açık tutacağız" dedi. Toplantıdan sonra gazetecilerle konuşan Tillerson'ın, kendisini, Kuzey Kore'yle ön koşulsuz olarak masaya oturmayla ilgili sözlerinden uzak tutmaya çalıştığı gözlendi. Tillerson, "Kuzey Kore, iletişim yollarının açık olduğunu biliyor. Konuşmak istedikleri zaman kapının nerede olduğunu biliyorlar" dedi.

Bölgesel Sesler

BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantının başkanlığını yapan Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ise "Barışçıl bir çözüm elbette tercih sebebidir ancak Kuzey Kore böyle bir çözüm önerisini ısrarla reddetti" dedi. Uluslararası toplumu, Kuzey Kore'ye baskı yapmaya çağıran Japon Bakan, Kuzey Kore'ye ait 19 kuruluşun daha malvarlıklarının dondurulduğunu kaydetti.

Konseye hem Kuzey hem de Güney Koreli yetkililer hitap etti. Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun, "Kuzey Kore'nin kışkırtıcı tavrının bedelini hiç şüphe bırakmadan ağır bir şekilde ödeyeceğini anlaması için elimizden geleni yapmalıyız. Kuzey Kore hiçbir zaman nükleer silah sahibi bir ülke olarak kabul edilmeyecektir ve nükleer silahsızlanmanın tek yolu diyalogdan geçer" şeklinde konuştu.

Konsey toplantılarına nadiren katılan Kuzey Kore BM Büyükelçisi Ja Song Nam ise hükümetinin hamlelerini, Amerika'nın nükleer tehditleri ve yaptığı şantaj karşısında meşru müdafaa olarak savundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG