Erişilebilirlik

Kızılhaç Başkanının Ziyareti Suriye'de Cinayetleri Önlemeye Yetmiyor


Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim dün Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Jakob Kellenberger'ı (solda) ağırladı
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim dün Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Jakob Kellenberger'ı (solda) ağırladı

Suriye güvenlik kuvvetleri ülkenin kuzeydoğusunda en az 12 sivili öldürdü. Güvenlik kuvvetlerinin operasyonları devam ederken, hükümeti yaralılara tıbbi yardım sağlama ve gözaltındakilere erişime izin vermeye ikna etmek amacıyla Uluslararası Kızılhaç Komitesi başkanı Şam’ı ziyaret ediyor.

İnsan hakları örgütlerine göre demokrasi yanlısı göstericilere müdahale eden askerler kuzeydeki İdlib ilinde sekiz, Hama yakınlarında da dört kişiyi öldürdü. Hama başsavcısının muhalefete katılma kararından bu yana iki bölgede de ordu operasyonlarını arttırmış durumda. Başsavcı Adnan Bakur ise, Hama dışındaki kırsal alanlarda güvenlik kuvvetlerince aranıyor.

Öte yandan resmi haber ajansı SANA’ya göre “silahlı terörist gruplar” ülkenin iç bölgelerinde içi yolcu dolu bir otobüse saldırdı, altı askeri ve üç sivili öldürdü. Suriye’de demokrasi yanlısı gösteriler hükümetin sert müdahaleleriyle karşılaşmış, Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2 bin 200 den fazla kişi, bu olaylarda hayatını kaybetmişti. Şam hükümeti, çoğunluğu ordu, güvenlik kuvvetleri ya da yönetime bağlı milis gruplarca işlenen cinayetlerden hayali terörist grupları sorumlu tutmaya devam ediyor.

Bu arada Uluslararası Kızılhaç Federasyonu Başkanı Jakob Kellenberger dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le biraraya geldi. Kellenberger bugün de Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşecek.

Arap Birliği Başkanı Nebil Elarabi de bu hafta başında Suriye devlet bakanının kendisini ağırlayacağını bildirmişti. Elarabi, Suriye’deki şiddet olaylarıyla ilgili Arap ülkelerinin kaygılarını aktaracağını ve Şam’da liderlerin kaygılarını dinleyeceğini söyledi.

Suriye hükümeti, geçen hafta Arap Birliği’nin yaptığı ve şiddet olaylarına son vermesi yönündeki çağrıyı reddetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG