Erişilebilirlik

Hama Savcısından Korkunç Suçlama


Suriye ordusu Hama kentine saldırırken
Suriye ordusu Hama kentine saldırırken

Hama savcısı Youtube gönderdiği videoda Suriye güvenlik güçlerinin vahşetini protesto amacıyla görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Adnan Bakkur, videoda Esad yanlısı güçleri Ağustos’ta Hama’yı kuşatmadan önce kentteki 72 tutukluyu öldürme, daha sonra da barışçı gösteriler sırasında 420 kişiyi katletmekle suçluyor.

Savcı Bakkur, hükümet kuvvetlerinin ölüleri toplu mezarlara gömdüğünü, kendisine de ölümlerden silahlı çeteleri sorumlu tutması emri verdiğini de önesürüyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise Bakkur’un silahlı çeteler tarafından kaçırıldığını ve videoda bu tür bir istifa açıklaması yapmaya zorlandığınıidda etti. Ancak Bakkur bugün İnternet’de yayınlanan bir başka videoda kaçırıldığı iddiasını yalanladı.

Suriye birliklerinin dün tank desteğinde Hama’ya girdikleri ve ayaklanma liderlerini tutukladıkları bildirildi.

İnsan hakları gruplarına göre yüzlerce asker kentin dış mahallelerinde bindikleri kamyonlardan çıkarak el-Kusur ve ve el-Hamidiye mahallelerinde arama yapmaya başladı. Askerler, ev sakinlerinden hükümet karşıtı gösterilere katılan kişileri isim vererek teslim etmelerini istedi.

Hama’daki hükümet karşıtı eylemciler yer yer silah sesleri duyulduğunu bildirdi. Kaç kişinin tutuklandığı bilinmiyor.

Suriye kuvvetleri, aybaşında en büyük protesto gösterilerine sahne olan Hama’dan bir hafta süren kuşatmadan sonra çekilmişti.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan hakları Gözlem Örgütü, Ramazan ayında 360 sivil ve 113 asker ve polisin öldüğünü bildirdi.

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Avrupa Birliği yetkililerinin Suriye petrolüne ambargo uygulama konusunu görüşmeye hazırlandığını açıkladı.

Hague, Paris’te yaptığı açıklamada bu hafta sonu Polonya’da yapılacak Avrupa Birliği toplantısında Suriye’nin petrol satışlarına yasak getirme kararı alma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Son haftalarda Suriye’ye yaptırımları güçlendiren Amerika ve Avrupa Birliği Devlet Başkanı Beşar Esad’ı çekilmeye çağırıyor.

XS
SM
MD
LG