Erişilebilirlik

Lance Armstrong Doping Yaptığını İtiraf Etti


Ünlü TV sunucusu Oprah Winfrey’le söyleşisi dün gece yayınlanan eski şampiyon, uluslararası spor kariyerini yok eden skandalın tüm sorumluluğunu üstlendiğini açıkladı

Lance Armstrong

Lance Armstrong

1992 Barcelona Olimpiyatları’nda yarıştıktan sonra profesyonellik yaşamına başladı
1993 Fransa Bisiklet Turu’nun Verdun aşamasını, Amerika’da Triple Crown’ı ve Norveç’te Dünya Bisiklet Şampiyonası’nı kazandı
1997 Kanserle mücadelesini kazandığını açıkladı, Amerikan Posta İdaresi bisiklet takımına katıldı
1999 Fransa Bisiklet Turu’nda ilk altın madalyasını kazandı
2005 Fransa Bisiklet Turu’nda arka arkaya yedinci altın madalyasını kazandı
2006 Hakkındaki ilk doping soruşturması başlatıldı
2009 Sporu bıraktığını açıklamasına rağmen yine Fransa Bisiklet Turu’na katıldı, bronz madalya kazandı
2011 İkinci kez sporu bıraktığını açıkladı
Temmuz 2012 Amerika Dopingle Mücadele Dairesi, Lance Armstrong’un doping kullandığını açıkladı
Ağustos 2012 Armstrong, kendisine ait doping suçlamalarına artık yanıt vermeyeceğini açıkladıktan sonra, Amerika Dopingle Mücadele Dairesi, Armstrong’u ömür boyu spordan menetti, Fransa Bisiklet Turu’nda aldığı tüm madalyaları geri aldı
Ekim 2012 Büyük şirketler Armstrong’a verdiği tüm desteği çekti. Armstrong kendi kurduğu kanserle mücadele vakfı olan Livestrong’un başkanlığından çekildiğini açıkladı
Ocak 2013 Lance Armstrong doping kullandığını ilk kez, ünlü TV sunucusu Oprah Winfrey’e açıkladı
Amerikalı ünlü bisikletçi Lance Armstrong, bir televizyon programında, 1999’dan 2005’e kadar arka arkaya altın madalya aldığı tüm Fransa Bisiklet Turu yarışlarında doping yaptığını itiraf etti.

Geçmişte kanserle verdiği mücadeleyi kazanan 41 yaşındaki eski­ bisikletçi, Oprah Winfrey’in programında yaptığı açıklamada, bu yasak maddeler olmadan yedi yarışta da hiçbir şekilde bu dereceleri alamayacağını söyledi. Pazartesi günü kaydedilen söyleşi ilk kez dün Oprah Winfrey’in özel televizyon kanalında yayınlandı.

Lance Armstrong söyleşinin ilk başındaki sorulara yalnızca “evet” ya da “hayır” şeklinde yanıt verdi. Armstrong testosteron ve kortizon kullanıp kullanmadığı, kan nakli ve hücre büyütücü hormon alıp almadığı gibi soruları “evet” diye yanıtladı. Ünlü bisikletçi, uluslararası spor kariyerini yok eden skandalla ilgili tüm sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, son olarak Armstrong’dan 2000 Sydney Olimpiyatları’nda kazandığı bronz madalyayı da geri iade etmesini istedi.

Amerika Dopingle Mücadele Dairesi, Lance Armstrong’un doping yaptığına dair kanıtlara sahip olduğunu açıkladıktan sonra ünlü yarışçının Fransa Bisiklet Turu yarışlarında arka arkaya kazandığı yedi şampiyonluk elinden alınmıştı.

Kanserle mücadelesini kazandıktan sonra ününü daha da arttıran ünlü sporcu, kendi adına bir kanserle mücadele vakfı da kurmuştu. Lance Armstrong, Pazartesi günü Livestrong adlı vakfa da uğrayarak, vakfın çalışanlarından özür diledi. Görgü tanıkları ünlü bisikletçinin vakıf ekibiyle konuşurken gözyaşlarını tutamadığını bildirdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG