Erişilebilirlik

Lesser: 'Benzer Olaylar Tekrar Yaşanabilir'


Lesser: 'Benzer Olaylar Tekrar Yaşanabilir'
Lesser: 'Benzer Olaylar Tekrar Yaşanabilir'

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. Ancak Mavi Marmara baskınından sonra hem Washington’da hem de İsrail’de bu ablukanın ne kadar etkili ve yararlı olduğu tartışılmaya başladı. Hatta Washington’da yetkililer İsrail’den abluka stratejisini gözden geçirmesini istiyor. Ancak Amerikalı uzman Ian Lesser Mavi Marmara baskınına benzer olayların yeniden yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Amerikan Alman Marshall Vakfı uzmanı Ian Lesser Türkiye ve İsrail’in Mavi Marmara gemisine İsrail komandoları tarafından yapılan kanlı baskından ders alacaklarını umduğunu söyledi. İsrail uluslar arası sularda seyreden bir yardım gemisine müdahale ettiği ve olayda 9 kişiyi öldürdüğü için uluslar arası toplumun tepkisini çekmeye devam ediyor. Olay hafta başından beri Amerika’daki Ortadoğu uzmanları arasında da tartışılıyor.

Amerikan Yahudi Komitesi tarafından dün düzenlenen bir telekonferansa katılan İan Lesser benzer olayların çok yakında yeniden yaşanabileceği uyarısında bulundu.

İsrail 6 gemiden oluşan yardım konvoyunu Gazze kıyılarına sokmamaya kararlıydı. Gemilerden 5’i İsrail yetkililerinin uyarılarına uyarak Gazze yerine Ashdod limanına yöneldi. 6’ncı gemiyse Gazze’ye uygulanan 3 yıllık ablukayı kırmakta kararlıydı.

İsrail Gazze’ye denizden ya da karadan giriş çıkışı güvenlik gerekçesiyle kesmiş bulunuyor. Ancak Lesser’e göre İsrail’in güvenliğinin tek boyutu Gazze’den yapılan roket saldırılarını önleyebilmek olmamalı. Lesser uluslararası kamuoyunun ve resmi tavrın da İsrail’in güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynadığını belirtti.

Ian Lesser son olayın Türk dış siyasetindeki değişim sürecini de gözler önüne serdiğini söylüyor ve bundan sonra Türkiye yüzünü ne yöne çevirdiği yolundaki tartışmaların da alevleneceğini belirtiyor.

Lesser Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan bazı Avrupalı liderlerin şimdiden bu olayı Türkiye’nin aleyhinde kullanmaya başladıklarını da belirtti.

Öte yandan Türkiye’nin dış politikasının son yıllarda çok daha aktif hale geldiğini söyleyen uzman bu durumun Türkiye’nin ulusal ve ticari çıkarlarıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Türk hükümetinin daha önceki hükümetlere kıyasla Ortadoğu ülkeleriyle ilgili konularda kendisini daha rahat hissettiğini kaydeden İanLesser hükümetin Asya, Rusya ve Afrika’da da aktif olduğuna dikkati çekti.

Telekonferansa katılan Amerikan Yahudi Komitesi Direktörlerinden Jason Isaacson da yapılacak uluslararası soruşturmada Türkiye’nin de sorgulanacağını umduğunu söyledi. Isaacson Türkiye’yi İsrail’i kışkırtmakla suçladı.

Amerika’nın acele tepki vermekten kaçınan tek ülke olduğunu söyleyen Isaacson “Washington, ortalığı sakinleştirmeye ve barış sürecinin devamını sağlamaya çalışıyor” dedi.

Amerikan Alman Marshall Fonu uzmanı İan Lesser ise Türkiye’nin provakotörlük yaptığı konusunda Isaacson’la aynı görüşü paylaşmadığını söyledi. Lesser, “Türk hükümeti İsrail üzerinde baskı kurmaya, barış sürecinde daha fazla söz hakkı elde etmeye çalışmış olabilir. Ama hükümetin bilinçli olarak kışkırtıvcılık yaptığını söylemek abartılı olur” dedi. Lesser, Türkiye-İsrail ilişkilerinin işlemez hale geldiğini ve bu durumun hem İsrail ve Türkiye, hem de Amerika’nın çıkarlarına zarar vereceğini savundu.

XS
SM
MD
LG