Erişilebilirlik

İsrail BM Genel Sekreteri'nin Uluslararası Soruşturma Önerisini Reddetti


Başbakan Netanyahu, Mavi Marmara gemisine bir grubun, güvenlik kontrolundan geçmeden bindiğini öne sürdü. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'i, sorumluluğunu kabul etmeye çağırdı

İsrail, Gazze'ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan askeri baskının çok uluslu bir komisyon tarafından soruşturulması yönünde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından yapılan öneriyi reddetti.

Başbakan Benjamin Netanyahu, bugünkü (Pazar) kabine toplantısında, bu yöndeki kararı Genel Sekreter'e duyurduğunu açıkladı. Netanyahu, BM Genel Sekreteri'ne, olayla ilgili gerçeklerin "sorumluluk anlayışı içinde ve objektif olarak" araştırılması gerektiğini söylediğini de bildirdi.

Israil'in Washington Büyükelçisi Michael Oren de Amerikan Fox Televizyonu'nun Pazar programında, ülkesinin kendi soruşturmasını yapma yetenek ve hakkına sahip olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Ban, Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlığında kurulacak bir komisyonun, sekiz Türk vatandaşı ve bir de Türk kökenli Amerikan vatandaşının öldürülmesi olayını soruşturmasını önermişti.

İsrail'in, gemi uluslararası sularda bulunduğu sırada, gece yarısı yaptığı baskın Türkiye ve diğer birçok ülkenin sert tepkisine yolaçtı.

Mavi Marmara, İsrail'in Gazze'ye üç yıldır uyguladığı ablukayı aşarak yardım malzemesi götürmeye çalışan ve sekiz gemiden oluşan uluslararası konvoyda, en büyük gemiydi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, bugunku kabine toplantısı sırasında, Mavi Marmara'daki eylemciler arasında bulunan bir grubun, gemiye güvenlik kontrolundan geçmeden binmiş olduklarını öne sürdü. Netanyahu, bu grubun tek amacının, İsrail askerleriyle bir çatışma çıkarmak olduğunu iddia etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise bugün CNN Televizyonu'nun bir programında, Türkiye'nin, olayla ilgili gerçekleri ortaya çıkarmak istediğini, İsrail'in bunu kabul etmemesi halinde suçunu itiraf etmiş olacağını söyledi. Türk gemisinin, uluslararası yardım konvoyuna bir sivil toplum girişimi olarak katıldığını söyleyen Davutoğlu, Türk hükümetinin, dokuz sivilin İsrail ordusu tarafından öldürülmesi konusunu bütün uluslararası forumlarda dile getireceğini bildirdi.

Dün de İsrail kuvvetleri, Akdeniz'de Gazze'ye doğru ilerleyen bir diğer gemiyi durdurarak kontrol altına aldı. Rachel Corrie adlı gemideki uluslararası eylemcilerin İsrail'den sınır dışı edilme işlemleri sürerken gemi İsrail'in Aşdod limanına götürüldü.

İrlanda bandıralı gemi, adını, 2003 yılında Filistin yanlısı Ulusalararası Dayanışma Hareketi'nin üyesi olarak Gazze'de bulunduğu sırada İsrail ordusunun Filistinlilere ait bir evi buldozerle yıkmasını önlemeye çalışırken ölen 23 yaşındaki kadın barış eylemcisi Rachel Corrie'den alıyor.

XS
SM
MD
LG