Erişilebilirlik

‘Libya’yla İmzalanan Anlaşma Her İki Ülkenin de Çıkarına’


‘Libya’yla İmzalanan Anlaşma Her İki Ülkenin de Çıkarına’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik, Havacılık, Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Türk Miras Vakfı'nın Washington'da düzenlediği "Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Sınırları ve Enerji Konusundaki Dış Politikası" başlıklı panelinde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki varlığını değerlendirdi.

Jamestown Vakfı Başkanı Glenn Howard’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşmayla çizilen sınırların, Türkiye'nin kıta sahanlığını yansıttığını dile getiren Büyükelçi Erciyes, söz konusu anlaşmanın, Türkiye'nin olduğu kadar, Libya'nın da hak ve çıkarlarını koruduğunu söyledi. Erciyes, 27 Kasım’da imzalanan anlaşmanın, tescil işlemleri için Birleşmiş Milletler'e gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Çağatay Erciyes, Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü’ne yaptığı değelendirmede, ”Libya’yla yaptığımız deniz alanlarının sınırlandırılması anlaşması her şeyden önce sadece Türkiye'nin menfaatlerini korumak bakımından değil, Libya’nın menfaatlerini korumak bakımından da önemli bir anlaşma çünkü bu belirlediğimiz sınır çizgisiyle Libya'nın da kıta sahanlığı hakları korunmuş oluyor çünkü öncesinde Libyalılar Yunanistan'ın özellikle Girit Adası’nın güneyinde verdiği ruhsatlara karşı çıkıyorlardı ve bu ruhsat sahalarının, Yunanlılar’ın ruhsat sahalarının, Libya'nın haklarını, kıta sahanlığı haklarını ihlal ettiklerini söylüyorlardı. Bunun için bu, Libyalılar’ı Türkiye ile bir deniz anlaşmasına yöneltti. Bu anlaşma önemli. Bu anlaşma Türkiye ve Libya'nın deniz hukuku ile ilgili, sınırlandırma ile ilgili konularda aynı görüşleri paylaştıklarını söylüyor“ diye konuştu.

Çağatay Erciyes, ”Türkiye olmadan Doğu Akdeniz’de hiçbir girişimin, işbirliği konseptinin başarılı olamayacağının da bir göstergesi çünkü uzun zamandan beri Türkiye olmadan Akdeniz Gaz Forumu gibi Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkleri’ni dışarıda bırakan faaliyetler, işbirliği konseptleri vardı. Bunlar gerçek işbirliği amacı taşımıyordu. Daha çok siyasi yapılanmalardı; Türkiye'yi dışlamak ve izole etmek. Dolayısıyla Türkiye ve Libya’nın yaptığı anlaşma da aslında bu tip insiyatiflere bir cevap niteliği de taşıdı. Bu bakımdan çok önemli bir anlaşma” diyerek, Türkiye’nin bölgedeki rolünü vurguladı.

Bölgede Türkiye ve Kıbrıs Türkleri’nin dışlandığı bir çözümün uygulanabilir olmadığını belirten Erciyes, "Hem Türkiye’nin hem de Kıbrıslı Türkler’in haklarını koruma konusunda kararlıyız" diye konuştu.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin deniz yetki alanları üzerindeki iddialarına da tepki gösteren Çağatay Erciyes, “İki tarafın da iddiaları maksimalist iddialar. Türkiye'ye 2 kilometre uzaklıkta Meis Adası’nın, Yunanistan Adası’nın 10 kilometrekare büyüklükteki bir adanın, 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı yaratması pek hakkaniyetli bir sınırlandırma değil, Türkiye, Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının hakkaniyet ilkesine göre sınırlandırılmasını istiyor. Tüm bölge ülkeleri ile görüşme yapmaya hazırız. Bu konuda Güney Kıbrıs Rum yönetimi hariç. Neden Güney Kıbrıs Rum yönetimi hariç? Çünkü Kıbrıs Türkleri olmadan, Kıbrıs meselesi çözülmeden Kıbrıs Ada’sının batısında sınırlandırma görüşmeleri yapılamaz. Onun için diğer bölge ülkeleriyle Türkiye görüşmeye hazırız diyor. Bu özellikle Yunanistan için geçerli. Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz yıl Eylül ayında New York'ta, daha sonra Londra'da NATO Zirvesi’nde Yunanistan’a diyalog çağrısını yaptı. Biz hala bu çağrıların yanıtlanmasını bekliyoruz. Türkiye’nin bu çağrısı diyalog ve diplomasiyi ön planda tuttuğunun bir göstergesi. Bu bakımdan da çok önemli” dedi.

Büyükelçi Erciyes, Washington temasları kapsamında katıldığı toplantılarda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine yönelik tepkileri hatırlatarak, Türkiye'nin hem kendi hakları, hem de Kıbrıs Türkleri’nin haklarını koruma konusundaki kararlılığının altını çizdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG