Erişilebilirlik

Libya Kaddafi'nin Ülkeden Kaçmasını Önlemeye Çalışıyor


Libya Kaddafi'nin Ülkeden Kaçmasını Önlemeye Çalışıyor
Libya Kaddafi'nin Ülkeden Kaçmasını Önlemeye Çalışıyor

Yeni Libya hükümeti, devrik lider Muammer Kaddafi ve çevresinin adaletten kaçmasını önlemek amacıyla komşu Nijer’e temsilciler yolladı.

Üst düzey Libyalı yetkili Fethi Baca, heyetin Nijer hükümetiyle ortak sınırı korumak için görüşmeler yürüteceğini söyledi. Baca, yönetimdeki Ulusal Geçiş Konseyi’nin tüm ülkelere Kaddafi’ye sığınma hakkı vermemeleri çağrısında bulunduğunu da kaydetti.

Nijer hükümeti Kaddafi’nin ülkede olmadığını savunuyor. Hükümet, Libya Ulusal Geçiş Konseyi’yle danışmalarda bulunduğunu ve ülkeye Libya’dan giren konvoyun daha önce bildirilenden çok daha küçük olduğunu belirtti.

Nijer Adalet Bakanı Marou Adamou, son birkaç gün içinde aralarında beş Nijer vatandaşının da bulunduğu toplam 18 kişinin dört araçla Libya’dan geldiğini, daha önce basında çıktığı gibi 200 araçlık bir konvoy olmadığını söyledi.

Diğer Nijerli yetkililer de sınırdan yalnızca Kaddafi’nin muhafızlarının komutanı Mansur Dhao’nun birkaç üst düzey yetkiliyle birlikte sınırı geçtiğini açıkladı. Yetkililer, Dhao’nun yanında Kaddafi için savaşan Nijerli Tuareg savaşçıları bulunduğunu da doğruladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Afrika ülkelerine sınır güvenliklerini arttırmaları, Kaddafi döneminin kaçan eski yetkililerini tutuklamaları, yanlarında taşıdıkları para ve diğer değerli mallara el koymaları çağrısında bulundu. Bakanlık sözcüsü Victoria Nuland da, Libya’dan Nijer’e geçen konvoydaki araç sayısının “abartıldığını” doğruladı.

Öte yandan Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı kuvvetlerin Muammer Kaddafi’yi Sahra Çölü’nde kıstırdığı şeklinde çelişkili haberler alınıyor.

XS
SM
MD
LG