Erişilebilirlik

Libya Kuvvetleri Kaddafi'nin Kalesine Saldırmaya Hazır


Beni Velid kenti dışında bekleyen Kaddafi karşıtı savaşçılar
Beni Velid kenti dışında bekleyen Kaddafi karşıtı savaşçılar

Libya geçici hükümetine bağlı savaşçılar, devrik lider Muammer Kaddafi’nin son kalelerinden birine saldırı düzenlemek üzere yığınak yapıyor.

Ulusal Geçiş Konseyi ve Kaddafi yanlıları arasında Beni Velid kentinin savaşmadan teslim olması amaçlı görüşmeler sonuç vermemişti.

Konsey sözcüsü Abdullah Kanşil, Kaddafi yanlısı aşiret liderlerinin kendi önerilerini reddettiğini açıkladı. Öneride tıbbi malzemeyle birlikte muhalefete bağlı savaşçıların da kente girmesi istenmişti. Kaddafi yanlılarından anlaşmazlıkla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Başkent Trablusgarp’ın 170 kilometre güneydoğusundaki Beni Velid kentinde su ve gıda sıkıntısının yanısıra ambulans, doktor ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor.

Libya’nın en büyük aşireti Varfalla üyeleri Beni Velid’de nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Aşiret Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarının en büyük destekçilerinden biri olmuştu. Bu arada Beni Velid’i kuşatan Kaddafi karşıtı muhalefet savaşçılarının önemli bir kısmı da Varfalla aşireti üyesi.

Öte yandan başkentte açıklama yapan geçici hükümet, savaşçılarının 3 bin kadarını ulusal polis gücüne katmayı, diğerlerine de iş bulmayı planladığını bildirdi. Yeni yönetim, önerilerinin Kaddafi tarafında savaşanlara da açık olduğunu açıkladı.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini dün yaptığı açıklamada Kaddafi döneminde görev yapan subayların ordudan atılmaması çağrısında bulundu. Frattini, Libya ve uluslararası toplumun Irak’ta yapılan “büyük hatayı” tekrarlayabileceği uyarısında bulundu.

Irak’ın 2003’te Amerika tarafından işgalinin ardından Saddam Hüseyin dönemi ordu mensupları ve kamu görevlilerinin işlerine son verilmiş, bu kişilerin bir kısmı direnişçilere katılmıştı.

Frattini ayrıca aşırı görüşlü kesimlerin yeni Libya hükümetine katılmasının da önlenmesi gerektiğine dikkati çekti.


XS
SM
MD
LG