Erişilebilirlik

Libyalı İsyancılar Saldırıya Hazır


Libyalı İsyancılar Saldırıya Hazır
Libyalı İsyancılar Saldırıya Hazır

Libyalı isyancılar, Muammer Kaddafi’nin son kalelerinden biri olan Bani Velid kentine saldırmaya hazırlanıyor.

Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi kuvvetlerinin elindeki bölgelerde yaşayan sivil halkı kendi saflarına geçmeye çağırdı, intikam alınmayacağı sözüverdi.

Konsey , daha fazla kan dökülmesi istenmediğinden Kaddafi kuvvetlerine teslim olmaları için tanınan sürenin bir hafta uzatıldığını bildirdi.

Geçici Ulusal Konsey, hafta başında, Sirte, Beni Valit ve birkaç kenti daha ellerinde tutan Kaddafi yanlılarına teslim olmaları için Cumartesi’ye kadar süre tanımıştı.

Konsey başkanı Abdül Celil, Cumartesi günü Bingazi’de yaptığı basın toplantısında giremeyecekleri kent bulunmadığını söylemiş, Kaddafi yanlılarına ellerindeki silahları teslim etmeleri çağrısında bulunmuştu.

Ökteyandan İtalya Dışişleri bakanı Franco Frattini, Kaddafi döneminin subayları arasında büyük çapta temizlik yapılmaması uyarısında bulundu. Frattini, Libya’nın yeni yönetimi ve uluslararası topluluğu Irak’ta yapılan “büyük hatayı” tekrarlamamaya çağırdı. Amerika, 2003’de Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Irak ordusunu dağıtmış, işsiz kalan birçok Iraklının isyancıların safına geçmesine yolaçmıştı.

Frattini, aşırı unsurların yeni Libya hükümetine sızmasının önlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Bu arada Türk Büyükelçisi Ali Kemal Aydın Kaddafi’nin çekilmesi ve Libya halkının adaletine teslim olması gerektiğini bildirdi.

Geçici Ulusal Konsey önümüzdeki hafta Bingazi’deki merkezini Trablusgarp’a taşımaya hazırlanırken, BM özel temsilcisi Ian Martin, yeni yönetimin planlarını öğrenmek üzere Trablusgarp’a gitti.

XS
SM
MD
LG