Erişilebilirlik

Libya Özgürlüğünü İlan Etti


Libya Özgürlüğünü İlan Etti
Libya Özgürlüğünü İlan Etti

Libya Ulusal Geçiş Konseyi liderleri Bingazi'de onbinlerce kişinin katıldığı törende ülkenin özgürlüğe kavuştuğunu açıkladı..

Kaddafi'ye karşı ayaklanmanın merkezi olan Bingazi'nin Kish meydanında düzenlenen törene Konsey lideri Mustafa Abdül celil ve diğer yetkililer katıldı.

Kaddafi önce ulusal marşın çalındığı törende kalabalık Libya'nın krallık döneminin üç renkli bayraklarını da salladı.

Öte yandan geçici Başbakan Mahmut Cibril Libya’da seçmenlerin yeni anayasayı hazırlayacak ulusal konsey üyelerini belirleyecek ilk seçimlerin 8 ay içinde yapılması gerektiğini söyledi.

Cibril daha önceki açıklamalarında Libya özgürlüğüne kavuştuktan sonra istifa edeceğini söylüyordu.

Öte yandan Geçici Ulusal Konsey Kaddafi’nin cenazesinin ne zaman kaldırılacağı ve nereye gömüleceği konusunda karar vermeye çalışıyor. Sirte’de öldürülen Kaddafi’nin cesedi Misrata’da eski bir kasabın buzdolabında bir şiltenin üzerinde teşhir ediliyor.

Kaddafi’nin nasıl öldüğüne ilişkin belirsizlikse Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin soruşturma açma olasılığını gündeme getirdi. Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri Kaddafi’nin nasıl öldürüldüğünü sorguluyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Sözcüsü Rupert Colville Kaddafi’nin nasıl öldüğünün belirsiz, diktatörün son anlarının gösterildiğini video kayıtlarınınsa rahatsızlık verici olduğunu söyledi.Kaddafi'nin cesedi üzerinde otopsi yapan doktorlar başından ve karnından vurulan eski Libya liderinin aldığı yaralar sonucu öldüğünü açıkladı. Kaddafi'ye kimin ateş ettiği bilinmiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaddafi'nin ölümüyle ilgili bir BM soruşturması açılmasını istedi.

XS
SM
MD
LG