Erişilebilirlik

Libya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Tutuklama Kararını Reddetti


Libya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Tutuklama Kararını Reddetti
Libya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Tutuklama Kararını Reddetti

Libya hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Muammer Kaddafi ile oğlu ve bir askeri yetkili hakkında çıkardığı tutuklama kararını reddetti.

Adalet Bakanı Muhammed el Gamudi, mahkemeyi tanımadıklarını bildirdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Muammer Kaddafi ile oğlu Seyfülislam Kaddafi ve Libya İstihbarat Dairesi Başkanı Abdullah el-Senussi hakkında savaş suçu işlemekten tutuklama kararı çıkarmıştı.

Kararda, Kaddafi ve diğer iki kişi hakkında, göstericilere karşı ölümcül şiddet kullanma, tutuklulara işkence yapma gibi suçlamalar yer alıyor. Suçlamalardan biri, camide bulunan cemaate keskin nişancılar tarafından ateş açılmasını emretmek.

Ceza Mahkemesi kararında, 42 yıldır Libya’yı yöneten Kaddafi’nin ülke üzerinde kesin ve mutlak hakimiyetine dikkati çekerek, Şubat ayındaki barışçı gösterilere karşı kullanılan şiddetin uluslararası hukuka göre “suç” kapsamına girdiğini belirtiyor.

Libyalı isyancıları temsil eden Geçici Ulusal Konsey’in başkanı, kararı memnunlukla karşıladıklarını ve bundan sonra Kaddafi’ye yataklık edenlerin uluslararası adalete karşı geleceklerini söyledi.

Amerika da tutuklama emrinin, Kaddafi’nin meşruluğunu kaybettiğini bir kez daha gösterdiğini açıkladı. İngiltere, Fransa ve İtalya da kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

XS
SM
MD
LG