Erişilebilirlik

Libyalı Siviller Zor Durumda


Kuşatma altındaki Sirte'den kaçan Libyalı siviller
Kuşatma altındaki Sirte'den kaçan Libyalı siviller

Libya’da kuşatma altındaki Sirte kentinde yaralıların yakıt, oksijen ve diğer sağlık malzemeleri bulunmadığı için hastanede öldükleri bildiriliyor.

Geçici hükümet kuvvetleri ve Kaddafi yanlısı güçler arasında haftalardır süren çatışmalar sırasında yüzlerce kişi Sirte’den kaçtı.

Kaçan kişiler silahlı çatışmalar, top ateşi ve hava saldırılarının kenti yaşanamaz hale getirdiğini, İbni Sina hastanesinde jeneratörler için yakıt bulunmadığından bazı yaralıların elektrik kesintisi nedeniyle ameliyat masasında öldüğünü söylüyor. Sağlık görevlileri oksijen tüpleri ve ilaç sıkıntısı çekildiğini de bildiriyor.

Cumartesi günü hastaneye ulaşan bir Kızıl Haç ekibi bazı sağlık malzemeleriyle 400 litre yakıt getirdi. Ekibin ne zaman yeniden yardım getireceği bilinmiyor.

Cumartesi günü top ateşi altında kalan üç kişilik bir aile çocuklarıyla birlikte hayatını kaybetti. Bazı kent sakinleri sivil kayıplardan geçici hükümet kuvvetlerini ve NATO hava saldırılarını sorumlu tutuyor. Geçici hükümet ve NATO ise Kaddafi yanlılarının sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını önesürüyor.

Kaddafi’nin doğum yeri olan Sirte, hala hükümet kuvvetlerine karşı direnen son iki kentden biri.

XS
SM
MD
LG