Erişilebilirlik

Libya'nın Geleceği İsyancıların Birleşmesine Bağlı


Dana Vollmer of the U.S. reacts after winning the women's 100m butterfly final during the London 2012 Olympic Games at the Aquatics Centre July 29, 2012. Vollmer set a world record with a timing of 55.98 seconds.
Dana Vollmer of the U.S. reacts after winning the women's 100m butterfly final during the London 2012 Olympic Games at the Aquatics Centre July 29, 2012. Vollmer set a world record with a timing of 55.98 seconds.

Kaddafi rejiminin çökmesinin ardından Libyalı isyancılar hala başkent Trablusgarp’ta kontrolü ele geçirmeye çalışıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Jerome Socolovsky, Libya’nın geleceğinin isyancıların bir araya gelmesine ve sağlam bir hükümet kurmasına bağlı olduğunu bildiriyor.

Arap dünyasının en baskıcı ve en garip diktatörlüklerinden birinin sona ermesinin ardından Libya’da büyük bir coşku hakim. Kaddafi’ye karşı beş aydır sürdürülen mücadele sona ermiş durumda.

Başkan Barack Obama bile bu olayı kutlamak amacıyla tatiline ara verdi. Kaddafi rejiminin sona erdiğine işaret eden Obama, “Libya’nın geleceği artık kendi halkının elinde,” diye konuştu.

Libyalılar da bu yıl başında Tunus ve Mısır’da patlak veren ayaklanmalardan etkilendi.

Ancak Kaddafi gösterilere çok sert yanıt verince, NATO isyancıların yardımına koştu.

Eski başkanlardan George Bush’un ulusal güvenlik danışman yardımcısı Elliott Abrams şimdi Dış İlişkiler Konseyi’nde görevli. Abrams, dış müdahalenin geciktiği görüşünde.

Abrams, “Bu sonuç, Kaddafi’nin yıkılışı, aylar öncesinden elde edilebilirdi,” diyor.

Ancak şimdi yeni zorluklar başlıyor. Bunlardan biri de ülkede hukuk ve düzenin yeniden tesisi.

Merkezi Bingazi’de bulunan Ulusal Geçiş Konseyi’nin lideri Mustafa Abdülcelil, anlayış ve itidal çağrısında bulundu.

Abdülcelil, Kaddafi rejimine karşı zafer kazanan isyancı güçlerden Libya halkını, mülkünü ve kurumlarını korumasını istedi.

Abdülcelil, isyancıların tek bir lidere bağlanmayı reddetmesi durumunda istifa edeceğini söyledi.

Ancak Washington Yakın Doğu Enstitüsü uzmanlarından David Pollock, daha önceden görüştüğü isyancıların son derece gevşek bir yapılaşma içinde olduğunu belirtiyor: “Bu muhalefetin iktidarda nasıl davranacağından kimse emin değil,” diyen Pollock, yeni hükümetin kimin tarafında olacağı, hangi ideolojik eğilime sahip olacağı ya da kimlerle ittifak kuracağının bilinmediğini söylüyor.

Ancak Pollock radikal unsurların Libya’nın başına geçmesini beklemiyor. Uzman ayrıca Amerika, Fransa ve İngiltere’nin destek verdiği yönetimle birlikte çalışarak bu ülkenin petrol sektörüne yatırım yapacağını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG