Erişilebilirlik

Libya'ya Karşı Askeri Seçenekler Değerlendiriliyor


Libya'ya Karşı Askeri Seçenekler Değerlendiriliyor
Libya'ya Karşı Askeri Seçenekler Değerlendiriliyor

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Susan Rice, Libya’ya yönelik askeri seçenekleri NATO ve diğer müttefikleriyle değerlendirdiklerini açıkladı.

Rice Birleşmiş Milletler’in, uçuşa yasak hava sahası da dahil, Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin kendi halkına yönelik cinayetlerini önlemek amacıyla her türlü askeri seçeneği değerlendirdiğini söyledi. Rice ayrıca uluslararası toplumun, Libya’ya yönelik silah ambargosu ve Libyalı liderlerin malvarlıklarının dondurulması konusunda olağan dışı bir birliktelik sergilediğini de belirtti.

Susan Rice, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Cumartesi günü Libyalı liderlerin durumunu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne sevk etme konusunda ilk kez oybirliğiyle karar aldığını hatırlattı. Rice, yaptırım kararının Kaddafi yönetimine bağlı liderlerin, seçim yapmadan önce ikinci kez düşünmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü David Lapan, bölgedeki Amerikan askerlerinin insani ve gerekirse “diğer görevler için” yeniden mevzilendirildiğini açıkladı. Askeri yetkililer, Libya’ya karşı hangi seçeneklerin değerlendirildiğini söylemekten kaçınıyor. Ama uzmanlara göre bu olasılıklar arasında Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge kurulması, insani yardımların dağıtılması, isyancılara silah sağlanması, yabancı ülke vatandaşlarının tahliye edilmesi ve gerekirse düzeni sağlamak için bazı bölgelere asker gönderilmesi bulunabilir.

XS
SM
MD
LG