Erişilebilirlik

Libya’ya Uçuş Yasağı Uygulanmaya Başlandı


İsyancı güçlere katılan ancak Kaddafi'ye bağlı kuvvetler tarafından Bingazi yakınlarında düşürülen Libya savaş uçağı
İsyancı güçlere katılan ancak Kaddafi'ye bağlı kuvvetler tarafından Bingazi yakınlarında düşürülen Libya savaş uçağı

Paris zirvesinden sonra BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya uçuş yasağı uygulanmaya başlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin zirvede bu yolda karar aldığını açıkladı. Zirvede Amerika'yı temsil eden Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'da harekete geçmek için geç kalınması halinde Libya halkının bundan zarar göreceğine inandıklarını söyledi.

Haberlere göre, uçuş yasağını uygulayan Fransız savaş uçakları Kaddafi kuvvetlerine ait bazı yerleri bombaladı.

Sarkozy, zirveden sonra yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun sivil halkı Kaddafi’nin kuvvetlerinden korumakla yükümlü olduğunu ve bu çerçevede Fransız uçaklarının Libya üzerinde uçmaya başladığını söyledi.

Sarkozy, konuşmasında, Libya’nın kaderini Libyalıların belirleyeceğini ve Kaddafi’nin önünde hala uluslararası toplumun taleplerini yerine getirecek zaman bulunduğunu vurguladı.

Bu arada Başkan Barack Obama Libya’ya karşı tavır alan Avrupa ve Arap ülkelerine Amerika’nın da katıldığını açıkladı.

Resmi bir ziyaret için Brezilya’da bulunan Başkan, Libya’ya karşı oluşturulan koalisyonun kararlı ve eyleme geçmeye hazır olduğunu da vurguladı.

Washington'da, ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, gazetecilere harekatın ilk aşaması hakkında bilgi verirken, Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı gemilerden, Libya'daki hava savunma sistemi hedeflerine yaklaşık 112 adet güdümlü Tomahawk füzesi atıldığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG