Erişilebilirlik

Libya’ya Askeri Müdahale Kararı


Libya’ya Askeri Müdahale Kararı
Libya’ya Askeri Müdahale Kararı

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin Paris zirvesinde Libya’ya karşı askere müdahale kararı alındı.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, uluslararası toplumun sivil halkı Kaddafi’nin kuvvetlerinden korumakla yükümlü olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi önceki gün Libya’da uçuş yasağı uygulanmasına karar vermiş, üye ülkelerden, sivillerin korunması için gerekli tüm önlemleri de almalarını istemişti.

Paris toplantısından önce Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, Dünya liderleriyle BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’a mesaj gönderdi.

Kaddafi, mesajında, asilerin el Kaide militanları olduğu öne sürüyor ve “ülkenizi el Kaide işgal etseydi siz ne yapardınız?” diye soruyor.

Bu arada Kaddafi kuvvetleri Bingazi’ye yaklaşıyor. Haberlere göre Trablusgarp hükümetinin dün ateşkes ilan etmesine rağmen Kaddafi'ye bağlı tank ve zırhlı birlikler Bingazi’ye girmek üzere.

Muhalefet kuvvetlerinin elindeki iki savaş uçağından birinin düşürüldüğü, Ecdebiye ve Trablusgarp yakınlarındaki Misrata da catışmaların sürdüğü öğrenildi.

Kaddafi hükümeti dün ateşkes ilan etmiş, muhalefet kuvvetlerine karşı tüm operasyonların durdurulduğunu açıklamıştı. Ateşkes açıklaması BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuş yasağı kararından sonra yapıldı.

XS
SM
MD
LG