Erişilebilirlik

Lieberman: 'Barış Karşılığı Toprak Vermeyelim'


İsrail Dışişleri Bakanı, İsrail’deki bazı Arap kentlerinin Filistin devletine katılmasını, bunun karşılığında Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinin ilhak edilmesini önerdi.

Avigdor Lieberman İsrail ile Filistinliler arasındaki görüşmelerde temel ilkenin, “barış karşılığı toprak” değil barış için toprak ve nüfus takası olması gerektiğini söyledi.

Barış karşılığı toprak ilkesi, İsrail’in Filistin topraklarından çekilmesini ve Filistinlilerin de çatışmaya son vermesini öngörüyor.

İsrail parlamentosundaki Arap milletvekillerinden Cemal Zahalka öneriyi reddederek Lieberman’ı tehlikeli bir politikacı olarak tanımladı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, tarafların görüş masasını terketmesini istemediklerini belirterek, İsrail ve Filistinlileri görüşmelerin kesilmesine yol açacak adımlar atmaktan kaçırmaya çağırdı.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, barış sürecine son yirmi yıldır damgasını vuran ‘barış karşılığı toprak’ formülünü reddetti.

Lieberman Kudüs’te haftalık bakanlar kurulu toplantısı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistinlilerle barış görüşmelerinde başka bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini belirtti. Toprak yerine nüfus takası öneren Lieberman, İsrail’in Batı Şeria’daki büyük Yahudi yerleşim merkezlerini ilhak etmesini, buna karşılık İsrail’deki Arap kentlerinin kurulacak Filistin devletine katılması çağrısında bulundu.

Lieberman, İsrail parlamentosundaki Arap milletvekillerine ve Müslüman dinadamlarına da sert bir dille çattı. İsrail Dışişleri Bakanı, bunların Batı Şeria ya da Gazze’deki Filistin parlamentosuna katılmaları gerektiğini savundu.

İsrail parlamentosundaki Arap milletvekillerinden Cemal Zahalka, Lieberman’ın İsrail demokrasisi için tehdit oluşturan tehlikeli bir politikacı olduğunu söyledi:

Cemal Zahalka İsrail radyosuna verdiği demeçte İsrailli Arapların, Filistin bölgesine naklini ırkçı ve faşist bir yaklaşım olarak tanımladı. Zahalka, İsrail vatandaşı Arapların bu topraklarda doğduğunu ve aynı topraklarında kalacağını belirtti.

Aşırı sağcı Vatanımız İsrail adlı partinin lideri olan Lieberman’ın önerisi, İsrail hükümetinin resmi görüşünü yansıtmıyor. Ancak Lieberman’ın görüşleri giderek artan sayıda İsrailli tarafından paylaşılıyor. Birçok İsrailli, Arap azınlığın kendilerini Filistinli olarak gördüğüne ve İsrail devletine sadık olmadığına inanıyor.

XS
SM
MD
LG