Erişilebilirlik

Lovingler'in Hikayesi Beyaz Perdede


Lovingler'in Hikayesi Beyaz Perdede
Lovingler'in Hikayesi Beyaz Perdede

Başkan Barack Obama’nın beyaz Amerikalı annesi 1961 yılında siyah Kenyalı babasıyla evlendiği zaman, ırklararası evlilik Amerika’nın neredeyse yarısında, 22 eyalette yasaktı. Yüksek Mahkeme 1967 yılında ırklararası evliliğin yasal olduğuna karar verdi. Mahkeme’de görülen davayı Richard ve Mildred Loving çifti açmıştı. Şimdi çiftin hikayesi ‘The Loving Story’ ‘Loving’lerin Öyküsü’ adlı belgeselle beyazperdede. Belgesek ilk kez New York’ta, Tribeca Film Festivali’nde gösterildi.

Richard Loving beyaz, Mildred Jeter ise siyah ve Kızılderili kökenli. Richard ve Mildred 1950’li yıllarda, ırk ayrımcılığına rağmen siyahlarla beyazların yanyana yaşadığı Virginia eyaletindeki küçük bir kasabada birlikte büyümüş.

Mildred, ”Siyahlarla beyazlar farklı okullara gidiyordu. Aynı lokantalarda yemek yiyemiyorduk. Irk ayrımcılığının farkındaydım ancak evleninceye kadar ne denli kötü birşey olduğunu bilmiyordum,” diye konuşuyor.

1958 yılında Mildred 18, Richard ise 24 yaşındaydı. Çift Washington’da evlendi. Altı hafta sonra polis kapılarına dayandı ve ikisini de tutukladı. Mildred, Nancy Buirski’nin yönettiği ‘The Loving Story’ belgeselinde o geceyi şöyle anlatıyor: ”Sanıyorum sabaha karşı 2‘ydi. Işıkları gördüm, uyandım. Polisler başucumuzda duruyordu. Kalkmamızı istediler, bizi tutukladılar.”

Loving çifti Virginia dışında evlenerek, eyaletinin ırklararası evlilik yasağını ihlal etmişti. Cezaları, Virginia eyaletinden 25 yıl boyunca uzaklaştırılmaktı. Washington’a taşınan çiftin üç çocuğu oldu. Ancak Mildred o kadar mutsuzdu ki 1963’te zamanın Adalet Bakanı Robert Kennedy’ye yazdığı mektupta yeni medeni haklar yasasının durumu düzeltip düzeltemeyeceğini sordu. Kennedy, Loving çiftine, Amerikan Medeni Haklar Birliği’yle temasa geçmelerini önerdi. Davayı iki genç avukat, Bernard Cohen ve Philip Hirschkop üstlendi.

Cohen filmde karşılaştıkları zorlukları şöyle anlatıyor: ”Irklararası evliliği engelleyen yasalara karşı açılan davalar beyaz ırkçılara, hatta ırkçı olmayan ancak kurulu düzenden yana olan beyazlara yönelik en ciddi tehditti. Hukuk fakültesini bitireli henüz bir-iki yıl olan bir avukat için çok zor bir davaydı. En önemli medeni haklar davalarından birini üstlenmek çok büyük bir olaydı.”

Nancy Buirski filmde Loving çiftinin gözler önünde olmaktan son derece rahatsız olduğunu anlatıyor. Dava Yüksek Mahkeme’ye ulaştığında Loving çifti duruşmaya katılmamış. Yönetmen Nancy Buirski, ”Richard ve Mildred son derece mütevazi insanlardı. Gözlerden uzak durmak istemeleri şaşırtıcı değil. Bunu tarihi değiştirmek için yapmadılar, kendilerini kahraman olarak görmediler,” diyor. Buirski, evli kalma ve çocuklarını en sevdikleri yerde yetiştirme arzularının çifti yine de kahraman haline getirdiğini söylüyor. Buirski’ye göre Richard ve Mildred birbirlerini çok seviyordu. Eylemci değillerdi, tek istedikleri memleketleri Virginia’ya geri dönmek, çocuklarını orada yetiştirmek, ailelerine yakın olmaktı. Bu nedenle birçok klişeyi altüst ettikler.

Yüksek Mahkeme 12 Haziran 1967’de ırklararası evlilik yasağı uygulayan 16 eyalette bu yasaların iptaline karar verdi. Loving çifti Virginia’ya geri döndü. Richard, ömür boyu yaşadıkları evi kendi inşa etti, 1975‘te geçirdiği trafik kazasında öldü. Mildred ise 2008’dehayata veda etti.

Davadan sonra ırklararası evliliklerde adeta patlama yaşandı. Günümüz Amerika’sında evliliklerin yüzde 15’i ırklararası. New York’taki Tribeca Film Festivali’nde galası düzenlenen belgesel 2012 yılı Şubat ayında HBO televizyon kanalında gösterime girecek.

XS
SM
MD
LG