Erişilebilirlik

Makedonya'da Ölü Sayısı Artıyor


Avrupa Birliği yetkilileri, Makedonya’nın kuzeyinde bir gündür devam eden çatışmalardan “derin kaygı” duyduklarını bildirdi. Kumanovo’daki çatışmalarda sekiz polis ve 14 silahlı eylemci öldü.

Başkent Üsküp’ün 40 kilometre kuzeydoğusundaki Kumanovo’da devam eden çatışmalarda çok sayıda kişi de yaralandı. Sırbistan ve Kosova’ya komşu kentin 100 bin olan nüfusunun yüzde 40’ını Arnavutlar oluşturuyor.

Makedonya hükümeti çatışmalarda ölenler için iki gün yas ilan etti. Cumhurbaşkanı Giorgi İvanov olayların ardından güvenlik konseyini topladı.

Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Johannes Hahn, ülkede istikrarın tesisi açısından sükunet çağrısında bulundu.

Makedonya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, silahlı saldırganların ülke topraklarına komşu bir ülkeden girdiğini söylemiş, ancak ülkenin adını vermemişti.

Arnavutlar nüfusu 2 milyon olan Makedonya’nın dörtte birini oluşturuyor. Arnavut eylemciler daha fazla hak talebiyle 2001 yılında devlete karşı ayaklanmıştı. Altı ay süren çatışmalar Batı’nın arabuluculuğuyla çözülmüş ve Arnavut azınlığa daha geniş haklar verilmişti.

Geçen hafta Üsküp’te binlerce gösterici polisle çatışmıştı. 2014 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları, ülkede siyasi gerilimin tırmanmasına yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG