Malezya, hiçbir ülke kabul etmediği için Güneydoğu Asya açıklarında teknelerde kalan mülteci krizine çözüm bulmak amacıyla komşu ülkelerle yeniden görüşmeler yapmaya başladı.
Dışişleri Bakanı Anifah Aman, bugün Bangladeşli mevkidaşı Ebul Hasan Mahmud Ali ile görüştü, Malezyalı bakan Çarşamba günü de Endonezya ve Tayland dışişleri bakanlarıyla görüşecek.
Anifah, Malezya’nın bugüne kadar çok sayıda mülteciyi kabul ettiğini, bu yüzden daha fazla kişiyi kabul edemeyeceğini söyledi. Ancak diğer ülkeler de denizdeki mültecileri kabul etmek istemiyor.
İnsani krizin iki haftadır devam etmesine rağmen, Tayland ve Endonezya, yeni bir mülteci akınını yol açacağı gerekçesiyle denizdeki mültecileri almıyor.
Denizde tekneler üzerinde mahsur kalan binlerce Arakan Müslüman’ı, çoğunluğunu Budistlerin oluşturduğu Burma’da (Myanmar) gördükleri baskı nedeniyle ülkeyi terketmiş bulunuyor. Teknelerde yoksulluktan kaçan Bangladeşliler de var.
Burma, Müslüman azınlığa vatandaşlık hakkı tanımıyor ve Tayland’ın mülteci sorununu ele almak üzere 29 Mayıs’ta bir zirve yapılması önerisini reddediyor.
Devam eden krize rağmen, yaklaşık 3 bin mülteci ya kurtarıldı ya da kendi imkanlarıyla Malezya, Endonezya ve Tayland kıyılarına yüzerek çıktı.