Erişilebilirlik

Maliki Sükunet Çağrısı Yaptı


Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Sünni militanlarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde üçüncü gününe girerken sükunet ve diyalog çağrısında bulundu.

Maliki, televizyonda yaptığı konuşmada Irak halkından teröristlerin ülkeyi yeniden mezhep çatışmalarına sürüklemelerine izin vermemelerini istedi.
Maliki bu konuşmayı yaparken Sünni militanlar Musul’un bazı kesimlerini ele geçirmeye çalıştı, çatışmalarda otuzu militan en az 40 kişi öldü. Irak kuvvetlerinin Perşembe günü bölgeyi kontrol altına aldığı bildiriliyor.

Öteyandan Sünni militanların kuzeydeki Süleyman Beg kentinin kontrolünü ele geçirmelerinden bir gün sonra bölgeyi kuşattı.
Sünni militanlarla hükümet kuvvetleri arasında çıkan çatışmada en az 30 kişi ölmüştü.

Çatışma, Sünni militanların bir gün önce Haviye kasabasındaki Sünni protestocuların toplandığı kampa düzenlenen baskını intikamını alma amacıyla askeri birliklere saldırması üzerine çıktı.
Salı günü Kerkük’e bağlı Haviye kasabasında Irak güvenlik güçleriyle Sünni göstericiler arasında çıkan ve silah kullanılan çatışmalarda 53 kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
Yetkililer Kerkük yakınlarında Haviye kasabasındaki çatışmanın hükümeti protesto için kamp kuran bir grubu tutuklamaya başlaması üzerine çıktığını, ölenler arasında askerler de bulunduğunu bildirmişti.

Salı günkü çatışma, Sünnilerin bir süredir Başbakan Nuri el-Maliki’nin Şii ağırlıklı hükümetine karşı sürdürdüğü gösteriler sırasında meydana gelen çatışmaların en şiddetlisi oldu.

Sünni eylemciler, hükümetin Sünni muhalifleri bir gerekçe göstermeden tutukladığı ve yargılamadan hapiste tuttuğunu belirterek Maliki’nin çekilmesini istiyor.
Irak’ın Sünni olan Eğitim Bakanı Muhammed Tamim’in, son çatışmayı protesto ederek istifasını sunduğu bildirildi. Çarşamba günü de aynı gerekçeyle Irak’ın Sünni başbakan yardımcısı istifa etti.

BM temsilcisi Martin Kobler, bölgede sükunet çağrısı yaparak güvenlik güçlerinden itidalli davranmalarını, Sünni göstericilerinden de hükümeti protesto barışçı biçimde sürdürmelerini istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG