Erişilebilirlik

‘Manafort Rus Ortakla Anket Verisi Paylaştı’


Başkan Donald Trump’ın seçim kampanyasını 2016 yılı ortalarında bir süre yöneten Paul Manafort’un, seçimlere ilişkin anket sonuçlarını Rus istihbaratıyla bağlantılı bir ortağıyla paylaştığı ortaya çıktı. Mahkemeye Salı günü sunulan bir dosyada yer alan bu bilgi Trump ekibinin seçim yarışı sırasında Ruslar’la koordinasyon kurmaya çalışmış olabileceği yönünde son dönemde artan işaretlere bir yenisini daha ekledi. Ancak federal savcılar henüz kampanyayla ilgili herhangi bir gizli işbirliği yapıldığı şeklinde bir tespite vardığını açıklamadı.

Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller’ın ekibi, Manafort’un dosyada belirtilen konu hakkında kendilerine yalan söylediğini belirtiyor. Buna karşın Manafort, savcılar tarafından Rus istihbaratıyla bağlantılı olmakla suçlanan Ukraynalı eski iş ortağı Konstantin Kilimnik’le yaptığı işlemlere ilişkin suçlamaları reddetti. Manafort, kampanyanın karmaşık atmosferine işaret ederek, ayrıntıları o anda düşünemediğini savundu.

Mueller’ın ekibi Rusya’nın ABD’deki 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesini araştırıyor ve Manafort’a yönelik bu yeni suçlamalar, Manafort’un sağladığı bilgilerin Rusya’nın çabalarına yardımcı olduğu ihtimalini yükseltiyor. Amerikan istihbaratı, Rusya’nın Trump’ın seçimleri kazanmasına yardımcı olmak için seçimlere müdahale etme yönünde gayret gösterdiği değerlendirmesine varmıştı.

Başkan Trump’ın soruşturmayı yasadışı olarak engellemeye çalışıp-çalışmadığını da soruşturan savcılar, Manafort’u Kilimnik’le bağlantılı dahil en az 5 konuda yalan söylemekle suçladı.

Dün ortaya çıkan bilgi, Manafort’un avukatlarınca belirli kesimleri redakte edilen ancak o kısmı tamamen silinmeyen bir bölümde yer aldı. Sözkonusu bölüm, Manafort’un Trump kampanyasında çalışırken Kilimnik’le siyasi anket verilerini paylaşma konusunda yalan söylediğini gösterdi.

Mueller tarafından Manafort davasında görgü tanıklarına müdahale ettiği iddiaları nedeniyle adaleti engellemekle suçlanan Kilimnik ise Rus istihbaratıyla bağlantıları olduğunu reddediyor.

Rusya da seçimlere müdahale ettiği suçlamalasını ısrarla reddederken, Trump da Rusya’yla herhangi bir gizli işbirliğine girdikleri iddialarını aynı şekilde yalanlıyor.

Avukatları dosyada, Manafort’un savcılara yaptığı herhangi bir “yanlış açıklamayı kasıtlı olarak yapmadığını” ve savcıların kendisinin yalan söylediği suçlamasına itiraz etmeyeceğini belirtti.

Savcılar Kasım ayında, 69 yaşındaki Manafort’un soruşturmada işbirliği kararından sonra ifade verdiği 12 oturumda “birden fazla kez açıkca yalan söylediğini” öne sürmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG