Erişilebilirlik

McChrystal: 'İran Taleban'a Eğitlm ve Silah Sağlıyor'


Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı, İran’ın Taleban’a silah ve eğitim sağladığı yolunda açık kanıt bulunduğunu söyledi.

Orgeneral Stanley McChrystal, Kabil’de yaptığı açıklamada İran ile Afganistan arasındaki ikili ilişkilerin sağlıklı olduğunu belirti ancak Taleban’a destek veren faaliyetleri “uygunsuz” olarak tanımladı.

McChrystal, direnişçiler arasında hem yabancı Taleban savaşçıları, hem de yerel militanlar olduğunu belirtti. Amerikalı komutan, Afgan direnişinin temelinde kısmen ideolojik etkenlerin, kısmen de yolsuzluğa bulaşmış hükümetten dolayı düşkırıklığının bulunduğuna dikkati çekti. Orgeneral McChrystal, tüm bu sorunlara eğilmek gerektiğine işaret etti.

NATO sivil temsilcisi Mark Sedwill de Jirga adlı barış toplantısına ve Kandahar’daki askeri operasyona dikkat çekerek Afganistan’ın kritik bir dönemden geçtiğini söyledi.

'İran'ın Afganistan'da Çıkarları Var'

Orgeneral Stanley McChrystal, Kabil’de gazetecilere yaptığı açıklamada İran’ın bir komşu olarak Afganistan’da doğal çıkarları olduğunu söyledi.

Amerikalı komutan ancak bu ilişkide zaman zaman “uygunsuz” gelişmeler yaşandığını ve koalisyon güçlerinin bunları sınırlamak ve durdurmak için çalıştığını belirtti:

McChrystal, İranlıların sağladığı yardım ve girişimlerinin birçok durumda yararlı olduğunu söyledi. Ancak Amerikalı komutan, İran’ın Taleban’a silah ve eğitim sağlaması konusunda açık kanıtlar bulunduğunu vurgulayarak bunu uygunsuz olarak niteledi.

İran hükümeti, Taleban’a yardım yaptığı suçlamasını sürekli reddediyor.

Orgeneral McChrystal, Afgan direnişindeki yabancı unsurların genel sorunun bir parçası olduğunu söyledi.

McChrystal, içinde yabancı unsur olmakla birlikte Afgan direnişinden tümüyle yabancı bir sorun olarak söz edilemeyeceğini belirtti. Amerikalı komutan direnişe ülke içinde yolaçan nedenlerle düşkırıklıklarına eğilmek ve hükümete karşı çıkmaya karar veren insanlarla ilgilenmek zorunda olduklarını söyledi.

Ülkenin dört bir yanından Afgan delegeler, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin Jirga adıyla bilinen geleneksel barış toplantısı için Kabil’de toplanıyor. Toplantıda isyancılarla nasıl ilişki kurulacağı konusu ele alınacak.

Afgan parlamentosunda Kunduz’u temsil eden Fatima Aziz toplantının kolay geçmeyeceği görüşünde:

Fatima Aziz, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada yıllarca süren çatışmalar, artan acılar ve güçlenen isyancı gruplardan sonra barış toplantısı düzenlemenin zor olacağını belirtti. Afgan milletvekili buna rağmen barış sürecini başlatmak için çok geç olmadığını da savundu.

Üç gün sürecek toplantı 2 Haziran’da başlayacak. Bin 600 politikacı ve aşiret liderinin katılması beklenen toplantıda üç esas soruya yanıt aranacak. Bu sorular, Karzai hükümetinin Taleban ile ilgili olarak kimle konuşacağı, görüşmelerin nerede olacağı ve Afgan hükümetini kimin temsil edeceği olarak sıralanıyor.

XS
SM
MD
LG