Erişilebilirlik

McGurk Suriye’de ‘IŞİD Sonrası Rakka’yı’ Görüşüyor


Amerika’nın IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün, Suriye’nin kuzeyini ziyaret ederek, Rakka’nın cihat yanlısı örgütten geri alınmasından sonra kenti idare etmeyi planlayan Sivil Konseyin üyeleriyle görüştüğü ve destek güvencesi verdiği bildirildi. Bu bilgi konseyin üyelerinden biri tarafından paylaşıldı.

ABD öncülüğündeki koalisyon, Rakka içerisinde üç hafta önce operasyonlara başlayan, Kürt ve Arap milislerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) destekliyor.

SDG Nisan ayında, üç yıldır IŞİD’in ‘başkenti’ olarak kabul ettiği Rakka’da militanların idaresinin yerini almak üzere Rakka Sivil Konseyi’nin kurulduğunu açıklamıştı.

Konseyin üyelerinden Ömer Alluş, Özel Temsilci McGurk’ün kuzey Suriye’de daha önce de iki kez konseyin üyeleriyle kamuoyuna duyurulmayan görüşmeler yaptığını belirtti.

Koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon, koalisyon üyelerinin bölgede konsey dahil olmak üzere SDG ve diğer yerel oluşumlarla rutin biçimde çalıştığını kaydetti. Ancak Dillon, McGurk’ün ziyaretini doğrulamadı ve bu konudaki sorular için özel temsilcinin ofisini adres gösterdi.

McGurk Suriye’de ‘IŞİD Sonrası Rakka’yı’ Görüşüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Alluş, McGurk ve diğer koalisyon yetkililerinin toplantıda altyapı yardımı sözü verdiklerini ama bunun için ne kadar fon ayrıldığı konusuna girmediklerini söyledi.

Ömer Alluş, “Herhangi bir toplam para miktarı telaffuz etmediler ama öncelikle mayınların temizlenmesi, molozların kaldırılması, okulların, sonra da elektrik istasyonları ve su şebekelerinin bakımı konusunda destek kararı aldılar” diye konuştu.

Konseydeki gönüllüler bu ay Reuters’a yaptıkları açıklamada, koalisyonu, Rakka’nın yeniden imarı için yılda 10 milyon dolar civarında bir fona ihtiyaç olduğu yönünde bilgilendirdiklerini aktarmışlardı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG