Erişilebilirlik

Medvedev Şam Hükümetini İlk Kez Eleştirdi


Medvedev Şam Hükümetini İlk Kez Eleştirdi
Medvedev Şam Hükümetini İlk Kez Eleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Şam hükümetinin rejim karşıtlarına tepkisini aşırı bulduğunu söyledi.

Medvedev, Euronews televizyonuna verdiği demeçte, orantısız kuvvete başvurulmasını eleştirdi ve ölü sayısının giderek artmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Demokrasi eylemcileri arasında “teröristlerin” de bulunduğunu ileri süren Rusya Devlet Başkanı, Batı ülkelerinin bu gerçeği de görmeleri gerektiğini vurguladı. Medvedev bu kişilerin Suriye’de batı türü bir demokrasi kurmak istediklerini sanmadığını söyledi.

Moskova hükümeti, veto etme tehdidiyle, BM Güvenlik Konseyi’nden eski dost ve müttefiki Suriye hakkında sert karar çıkarılmasını önlüyor. Bir nedeni, Konsey’e bu amaçla sunulacak bir karar tasarısında rejim karşıtı eylemcilerin de eleştirilmesinde ısrar etmesi. Rusya, bunun yerine, Şam hükümetine demokratik reformlar yapması çağrısında bulunan kendi tasarı metni üzerinde çalışıyor. Ancak Medvedev’in yeni açıklamasını Rusya’nın tutumunu değiştirmeye başladığı şeklinde yorumlayanlar var.

Suriye’deki rejim karşıtlarını temsil eden bir heyet, son birkaç gündür Moskova’da temaslarda bulunuyor. Heyet başkanı Ammar Kurabi, Rusya’dan destek görmemelerinden hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Öte yandan Medvedev, önceki gün uçak kazasına sahne olan Yaroslav kentindeki küresel forum toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü.

İkili ilişkiler ve uluslararası sorunların ele alındığı görüşmede Medvedev’in, toplantıya katıldığı için Gül’e teşekkür ettiği öğrenildi. Haberlere göre Gül de kazadan ötürü Rus ulusuna başsağlığı diledi ve benzer felaketler yaşanmamasını temenni etti.

XS
SM
MD
LG