Erişilebilirlik

Medya Gerçekleri Anlatmanın Dışında Barış Elçiliği Rolü Üstlenmeli mi?


Medya Gerçekleri Anlatmanın Dışında Barış Elçiliği Rolü Üstlenmeli mi?
Medya Gerçekleri Anlatmanın Dışında Barış Elçiliği Rolü Üstlenmeli mi?

Günümüz dünyası terör, etnik çatışmalar ve savaşlarla dolu. Birçok ülkede radikal gruplar, ideolojilerini yaymak için İnternet’i kullanıyor. Bir grup medya uzmanı ve gazeteci, medyanın gerçekleri anlatmak dışında barış elçiliği rolünü üstlenip üstlenmemesi gerektiğini tartışıyor.

Afganistan ve Irak savaşları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerginlikler, Güney Asya, Afrika, Avrupa ve Ortadoğu’daki çatışmalar ve El Kaide’nin Amerika’ya saldırı planları dünya gündemini dolduruyor.

İnternet’teki sonsuz bilgi ve mesaj akışı, durumu daha da zorlaştırıyor. Günümüzde sadece bir düğmeye basarak dünyanın dört bir yanına mesaj atmanız mümkün.

İnternet’te dolaşan nefret içerikli mesajlardan kaygılanan Washington’daki bazı kuruluşlar, medya uzmanları ve gazetecileri biraraya getirdi.

Amerika Barış Ensititüsü’nden Sheldon Himelfarb, İnternet’in hem iyi, hem de kötü olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, medyanın kin ve nefrete olumlu mesajlarla karşılık vererek barışı teşvik edip edemeyeceğini ele aldı. Amerika Barış Enstitüsü uzmanı eski televizyon habercisi Marvin Kalb bu konuda karamsar. Kalb, “Bence barışa ön ayak olmak zorlaşacak. Bir gazeteci hayatını kazanmak için bu işi mi yapmalı bilemiyorum.” diyor.

George Washington Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Frank Sesno’ysa çok açık konuşuyor: “Barış getirmek gazetecilerin işi değil. Bir gazeteci olarak sizin ve editörünüzün görevi, rahatsız olsanız da olmasanız da bir haberi oluşturan tüm ayrıntıları ve görüşleri vermektir.” diyor. Sesno, gazetecilerin önyargısız bir şekilde işlerini yaparak uzlaşma ve anlayışı teşvik edebileceğini söylüyor: “Gazeteci olarak görevimiz okurları ve izleyicileri entellektüel, duygusal, coğrafi ve ideolojik açılardan daha önce hiç gitmedikleri yerlere götürmek. Bazen okurlarla izleyiciler alışılagelmişin dışına çıktığınızda rahatsız olabilir. Ancak çok daha büyük bir amaca hizmet etmiş olursunuz.”

İnternet gazetesi Huffington Post’un Washington muhabiri Dan Froomkin ise, gazetecilerin günümüzde barışı teşvik edebileceklerini savunuyor: “Savaşların çoğunun rakiplerimizi şeytanlaştırma kampanyalarından sonra patlak vermesi raslantı değil. İnsanların insani yanını ortaya çıkarırsanız barışa katkıda bulunabilirsiniz. Sosyalleşme gibi İnternet’in bazı olumlu yönleri, bu amaca hizmet edebilir.”

Katılımcılar, günümüz medyasını, hem zehirli hem de ilaç yapmak için kullanılan yararlı bitkilerle dolu yağmur ormanına benzetti.

Gazetecilerin tarafsız olması, medya teriminin iyi tanımlanması, haber gazeteciliğini belgesellerden ya da blog yazarlığından ayırmak gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldı.

Toplantıda, gazetecinin görevinin, bilgiyi aktarmak, sonuca varmayı da okura bırakmak olduğu konusunda anlaşma sağlandı.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG