Erişilebilirlik

Meksika’da Üç Gün Yas İlan Edildi


52 kişinin uyuşturucu çeteleri tarafından canlı canlı yakıldığı gece klubü
52 kişinin uyuşturucu çeteleri tarafından canlı canlı yakıldığı gece klubü

Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon 52 kişinin öldüğü gece klubü yangınıyla ilgili olarak 3 gün ulusal yas ilan etti.

Monterrey kentindeki klubün uyuşturu çeteleri tarafından ateşe verildiği belirlendi.

Dün yanan binayı ziyaret eden Calderon, Meksika tarihinde masum sivilleri hedef alan bu kadar vahşi bir saldırı hatırlamadığını söyledi.

Felipe Calderon, televizyondan yayınlanan konuşmasında, ölümlerde Amerika’nın da rolü olduğunu; Amerikalıların bir türlü tatmin edilemeyen uyuşturucu talebinin Meksika’yı uyuşturucu madde merkezine dönüştürdüğünü ileri sürdü.

Meksika hükümeti 8-9 kişi öldüğü sanılan kundakçıların yakalanabilmesi için yaklaşık 2,5 milyon dolar ödül koydu.

Başkan Barack Obama Meksikalılara başsağlığı diledi, uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliğinin süreceğini söyledi.

Amerikan Kongre’sinin araştırmasına göre, Meksika’da binlerce kişinin öldürüldüğü ateşli silahların kaynağın Amerika. Senato Uluslararası Narkotik Kontrol Grubu için hazırlanan rapora göre, Meksika’da işlenen cinayetlerin yüzde 70’inde Amerika’dan satın alınmış silahlar kullanılıyor.

Amerika’da eyaletlerin çoğunda silah satın alabilmek için alıcının sabıkalı olmaması ve akli dengesinin yerinde olması gerekiyor. Ancak silah şovları ve fuarları bu kuralın dışında olduğundan, isteyenin, hiçbir denetimden geçmeden istediği miktarda silah satın alabilmesi mümkün. Bu silahlar arasında ordunun özel sektöre sattığı ihtiyaç fazlası uçaksavar bataryaları bile bulunuyor.

Amerika’da bir zamanlar Kalaşnikof gibi silahların satışı yasaktı. Ancak Kongre 2004 yılında süresi dolan yasağı uzatmadı.

Meksika’da uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı şiddet olayları yüzünden 2006 yılından bu yana yaklaşık 37 bin kişi hayatını kaybetti. Aynı yıl göreve gelen Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un çetelere karşı savaş ilan etmesine ve kaçakçılığın yaygın olduğu bölgelerde 50 bin asker konuşlandırmasına rağmen şiddet olayları bir türlü önlenemiyor.

Yangın:

Müdahale:

Güvenlik kamerası:

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG