Erişilebilirlik

'Menbiç'te Ortak Devriyeler Çok Yakında Başlayacak'


Türkiye, Menbiç'te Amerikan güçleriyle ortak devriyelerin yakında başlayacağını açıkladı. Açıklama Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın tarafından yapıldı.

Devriye misyonları, Ankara ve Washington’un geçen Haziran ayında üzerinde anlaştıkları Menbiç yol haritasının bir parçasını oluşturuyor. Türkiye, terör örgütü PKK’nın uzantısı olarak nitelediği YPG unsurlarının Menbiç’ten çekilmesini talep ediyor.

Bugüne kadar 48 devriye çalışmasının yapıldığını belirten Kalın, Menbiç’te “ortak eğitimler ve ortak devriyelerin çok yakında başlayacağını”, bunun için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Menbiç meselesi, iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerde gerilime neden olan konulardan biri konumunda. Türkiye, Amerika’nın IŞİD’e karşı savaşta destekliği Kürt milisleri terör örgütü olarak görüyor.

Kalın, Amerika’nın Kürt güçlere devam eden desteğinden “ciddi endişe” duymayı sürdürdüklerini ifade etti.

'İdlib'de silahsız bölgenin sınırları belirlendi'

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Rusya arasında varılan anlaşma uyarınca İdlib'te oluşturulacak silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarının belirlendiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Soçi'de vardığı mutabakatın uygulama esaslarını görüşmek üzere Rus heyetiyle 19-21 Eylül günleri arasında Milli Savunma Bakanlığı'nda toplantı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, "Toplantıda bölgenin coğrafi yapısı ve yerleşim alanlarının özellikleri de dikkate alınarak İdlib'de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırları belirlenmiştir. Faaliyetler planlandığı şekilde sürdürülmektedir" ifadesi kullanıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İdlib'de oluşturulacak bölgenin sınırları konusunda iki ülkenin uzlaşmaya vardığını söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın da, İdlib'de silahsız bölgeden terör gruplarının çıkartılması ya da "pasifize" edilmesi konusunda TSK ve istihbarat birimlerinin Rus muadilleriyle koordinasyon halinde olduğunu kaydetti.

Bölgede ya da Türkiye'nin sınırları yakınında hiçbir terör unsurunun kalmamasını temin etmek için tüm gerekli adımların atılacağını vurgulayan Kalın, İdlib'de sivillerin ve ılımlı muhalefetin korunmasını ve Suriye krizini çözmeye yönelik siyasi sürecin içerisinde kalmalarını sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG