Erişilebilirlik

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında aday olmayacağını açıkladı: “Ödediğim bedele razıyım”


Meral Akşener, partisinin kurultayında genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. 2017'de Akşener liderliğinde kurulan İYİ Parti, 31 Mart yerel seçiminde yüzde 3,77 oy aldı.
Meral Akşener, partisinin kurultayında genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. 2017'de Akşener liderliğinde kurulan İYİ Parti, 31 Mart yerel seçiminde yüzde 3,77 oy aldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin 27 Nisan’da yapılacak kurultayında genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.

Akşener yaptığı yazılı basın açıklamasında, 30 yıllık siyasi kariyeri boyunca Türkiye’yi ilgilendiren birçok meselede kararlar alması ve tutumlar benimsemesi gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:

“Bu kararları alırken, bu tutumları takınırken de; her defasında bireysel çıkarlarımı, kısa vadeli potansiyel kazanımları ve yapılan her türlü 'cazip' teklifi bir kenara bırakıp; sahip olduğum ahlaki değerleri, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini ve Türkiye’nin ihtiyaçlarını merkeze aldım. Rabbime şükürler olsun ki; aldığım her kararın, benimsediğim her tutumun ne kadar isabetli olduğu da, her zaman kısa vadede olmasa da, zaman içerisinde mutlaka ispatlandı.”

“Ödenmesi gereken bedelleri her defasında ödedim”

Akşener, "günümüz siyasetinde görmeye pek alışık olunmayan şekilde, şartlar ne kadar çetin, siyasi konjonktür ne kadar elverişsiz olursa olsun; her kararının, her tutumunun sorumluluğunu almayı da mutlaka bildiğini" ifade etti.

Akşener, “Nitekim ödenmesi gereken bedelleri de başkalarından bir beklentim olmaksızın her defasında ödedim. Bundan da asla pişman olmadım” dedi.

31 Mart yerel seçimlerine partisinin hür ve müstakil olarak girme kararı aldığını anımsatan Akşener, şunları dile getirdi:

“Bu kararı alırken, kararı alan partinin genel başkanı olarak; karşımıza kimleri aldığımızı, elbette biliyordum. Göğüsleyeceğimiz türlü zorlukların, gayri ahlaki propagandaların, satın alınmış iradelerce yapılacak galiz taarruzların, elbette bilincindeydim. Potansiyel olarak alabileceğimiz menfi seçim sonucu riskinin, velhasıl yine bir bedel ödeme gerekliliğinin doğabileceğinin de pek tabii farkındaydım. Bu nedenle de süreç boyunca sonuçların sorumluğunun şahsıma ait olduğunu her fırsatta vurguladım.”

“Ödediğim bedele razıyım”

“Seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım” diyen Akşener, şöyle devam etti:

“Geldiğimiz noktada İYİ Parti olarak ismimiz, bugünü kazanmak uğruna yarınları tehlikeye atan kirli pazarlıklarla anılmıyorsa, ben bu bedele razıyım. Bugün İYİ Parti sarsılmış; ama ne iktidarın ne ana muhalefetin, ne de 2028 hesapları kovalayan bir takım aktörlerin arka bahçesi olmaya direnmişse, ben bu bedele razıyım. Ve hatta İYİ Parti, bugünü feda etme uğruna, bu gidişle yarın Türkiye’nin önüne çıkacak türlü musibetlere karşı her zamanki dik duruşunu gösterebilecek bir tutum almayı başarabildiyse, ben bu bedele razıyım. Çünkü ben, dün olduğu gibi bugün de milletimin, devletimin, memleketimin iyiliği için her türlü bedeli öderim.”

Seçimlere dair muhasebenin yapılacağı ve 2028’e giden yolda rotanın belirleneceği olağanüstü kurultayda Genel Başkanlığa aday olmayacağımı açıklayan Akşener, aday olacaklara başarı diledi.

Aydın ve Dervişoğlu genel başkanlık için aday

27 Nisan'da yapılacak İYİ Parti kongresinde genel başkanlık için şimdiye kadar İYİ Parti kurucularından Koray Aydın ve İYİ Parti İzmir milletvekili Müsavat Dervişoğlu aday olacaklarını açıkladı.

Bu arada Akşener'in açıklamasından sonra İYİ Parti'nin İzmir milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti. Partide kalkınma politikaları başkanlığı görevini yürüten Özlale, sosyal medya hesabı üzerinden istifa gerekçesini, "Geldiğimiz noktada partimizin ilk günlerdeki heyecanının kalmadığını, makul çözümler sunmanın mümkün olmadığını ve siyaset üretmenin imkansız olduğunu üzülerek görüyorum" sözleriyle açıkladı.

2017'de Meral Akşener liderliğinde kurulan İYİ Parti, 31 Mart yerel seçiminde yüzde 3,77 oy aldı ve CHP, AK Parti, Yeniden Refah, DEM Parti ve MHP’den sonra altıncı parti konumunda yer aldı. İYİ Parti’nin 2019 yerel seçimindeki oy oranı ise yüzde 7,45’ti.

İYİ Parti geçen yıl Cumhur İttifakı'na karşı seçimi kaybeden ve "Altılı masa" olarak bilinen siyasi oluşumun bir parçasıydı. Altılı masada İYİ Parti'nin yanısıra CHP, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi yer almıştı. Geçen yıl yapılan milletvekili seçimlerinde İYİ Parti'den 43 milletvekili TBMM'ye girmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG