Erişilebilirlik

Merkel ve Sarkozy Krizi Görüşüyor


Merkel ve Sarkozy Krizi Görüşüyor
Merkel ve Sarkozy Krizi Görüşüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Alman Başbakanı Angela Merkel Euro krizi ve borsalardaki spekülasyonlara karşı alınabilecek önlemleri konuşmak üzere Paris'de bir araya geliyor. Ancak gözlemcilere göre AB’nin motoru kabul edilen iki ülke Almanya ve Fransa arasındaki işbirliği eski yıllara kıyasla artık pürüzsüz bir biçimde işlemiyor.

Berlin-Paris ekseninde giderek daha fazla ‘çatlakların’ meydana geldiği ve onyıllarca AB politikalarını biçimlenmesinde etkili olan bu iki ülkenin ilişkilerinin üzerinde kara bulutların dolaştığıni iki tarafın diplomatları açık şekilde ifade ediyorlar. Gerçi son olarak Haziran ayında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Berlin'e yaptığı ziyarette Alman Başbakanı Angela Merkel'le samimi pozlar vermesi ve Yunanistan'a mali yardım konusunda alınan ortak tavır, bazı yorumlarda Alman-Fransız işbirliğindeki soğuk dönemin aşıldığı olarak tanımlandı. Ancak Berlin'deki siyasi analistler, Alman-Fransız ittifakının eski gücüne dönmesinin imkansız olduğunu, iki ülkenin dış politika etkinlerinin ve ekonomik çıkarlarının ters düştüğünü ve bunun temel bir sorun olduğunu öne sürüyorlar.

Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Libya'ya askeri müdahale konusunda kullandığı çekimser oya Sarkozy'in hala kızgın olduğunu, Fransız liderin Almanya'yı Çin ve Rusya'ya yakınlaşmakla suçladığı belirtilirken, buna karşılık Merkel'in Paris'i dış politik konularda tek başına hareket etmekle suçladığı ve bunu Fransa'nın AB içinde güç mücadelesi olarak adlandırdığı Berlin'deki siyasi yorumlarda dikkati çekiyor. Almanya Türkiye Araştırmalar Vakfı yöneticisi Faruk Şen, iki ülkenin liderlerinin aynı görüşü paylaştıkları son konunun Türkiye’nin AB üyeliğine karşı ortak tavırları olduğunu savunuyor.

Uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre Alman –Fransız işbirliğinin ne kadar kırılgan olduğu en geç Eylül ayında bir kez daha gündeme gelecek. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'in, İsrail-Filistin arasında anlaşma için bir ilerleme sağlanmazsa Filistin devletini tek taraflı olarak tanıyacaklarını anımsatan uzmanlar, Merkel'in ise bağımsız Filistin devletinin tek yanlı kurulmasına karşı olduğunu ve Hamas örgütünü de İsrail devletinin var olma hakkını kabullenmediği için tanımadığını hatırlatıyor. Bu durum ise Fransa’nın AB içinde Almanya’sız bir siyasi pozisyon izlediği ve Paris-Berlin ilişkilerinde olası daha derin bir çatlağın göstergesi olarak yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG