Erişilebilirlik

"Türkiye Saldırılara Yanıt Vermeye Devam Edecek"


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Türkiye ve Rusya Savunma Bakanları arasındaki bu telefon görüşmesi, üst düzey Rus müzakereci Aleksander Lavrentyev’in dün Türkiye’nin Suriye’de tam kapsamlı kara harekatından kaçınması gerektiği çünkü bu tür eylemlerin şiddetin tırmanmasını tetikleyeceği şeklindeki açıklamasını izledi.


Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Hulusi Akar ve Sergey Şoygu, telefon görüşmesinde "ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularını ele aldı."

Açıklamaya göre Bakan Akar, görüşme sırasında Suriye’nin kuzeyi konusunda, “Bölgede sağlanan istikrarı bozmaya yönelik artan taciz ve saldırılar ile sivil yerleşim alanlarımız ve vatandaşlarımızı hedef alan eylemlere karşı gereken cevabın verildiği ve verilmeye devam edeceğini” kaydetti.

Akar, Türkiye’nin en önemli önceliğinin “terör tehdidi ve koridorunun kalıcı olarak engellenmesi ve terör örgütlerinin etkisiz hale getirilmesi” olduğunu, “Bu konuda daha önce varılan mutabakatlara uyulmasının büyük önem taşıdığını” vurguladı.

Akar ABD Büyükelçisi'yle görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bugün ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'le de bir görüşme yaptı.

Bakanlıkta düzenlenen görüşmenin içeriğiyle ilgili bir açıklama yapılmadı.


"Türkiye Suriye'de petrol tesislerini vurdu"

Suriye'de üç yerel kaynak, Türkiye'ye ait SİHA'ların Suriye'nin kuzeyinde Kürtler'in liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri tarafından işletilen kilit petrol tesislerini hava saldırlarıyla hedef aldığını bildirdi.

Suriye Demokratik Güçleri, aralarında 11 savaşçılarının da bulunduğu çok sayıda kişinin saldırılarda öldüğünü ve Türkiye’nin ilk kez kendi kontrolundaki bölgede petrol yataklarını hedef aldığını savundu.

Reuters haber ajansının Suriye'deki Kamışlı ve Haseke kentlerinden üç kaynağa dayandırdırdığı habere göre Türk SİHA'ları, dün geç saatlerde Kamışlı yakınındaki ve Amerikan askerlerinin konuşlu olduğu, petrol kaynakları açısından zengin olan Rumeylan bölgesindeki petrol tesislerini hedef aldı.

Suriye Demokratik Güçleri yetkilileriyle iletişim içinde olan kaynaklar, Türkiye'nin ayrıca üst düzey YPG askeri yetkililerini hedef alarak kentsel bölgelerin merkezlerine yönelik SİHA saldırılarını arttırdığını bildirdi.

Türk savaş uçaklarının, Suriye'nin kuzeyinde Suriyeli Kürt YPG milis üslerine hava saldırıları düzenlemeye başlaması, Suriye sınırı boyunca misilleme niteliğindeki saldırıları tetikledi.

IŞİD'le mücadelede Amerika'nın ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye'nin son saldırılarının, daha önceki operasyonlara kıyasla Suriye sınırından daha içeride bulunan toprakları vurduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada saldırıların 15 sivil ve 25 Suriye hükümeti askerinin ölümüne yol açtığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonun kapsamının genişletileceği sözü vermiş ve uygun zamanda kara harekatının da başlayacağını söylemişti.

Suriye Demokratik Güçleri açıklamasında "Düşman, başta komutanlarımız ve komuta merkezlerimiz olmak üzere savunma kuvvetlerimize büyük darbe indirmeyi amaçlıyor. Bu şekilde kara harekatı için sahayı hazırlıyorlar" ifadesi yer aldı.

Türkiye, 2016 yılından bu yana Suriye'de Kürt milisleri hedef alan üç kara harekatı düzenledi.

Misilleme

Türkiye, 13 Kasım'da İstiklal Caddesi'nde düzenlenen ve altı kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırı sonrasında misilleme olarak saldırının sorumlusu olarak görülen YPG milislerine yönelik hava operasyonları başlatmıştı. Ankara, YPG'yi, PKK'nın bir uzantısı olarak kabul ediyor.

İstiklal Caddesi saldırısının sorumluluğunu üstlenen olmadı. PKK ve YPG, saldırıyla ilişkileri olduğu iddiasını reddetti.

Dün ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin hava saldırılarının Amerikalı askeri personelin güvenliğini tehdit ettiği, bölgede şiddetin tırmanmasının, IŞİD militanlarına karşı yıllardır elde edilen ilerlemeleri tehlikeye attığı kaydedilmişti.

Amerika'nın çoğu Suriye'nin kuzeydoğusunda Suriye Demokratik Güçleri'yle işbirliği yapan yaklaşık 900 askeri bulunuyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına ilişkin bir soruya, Ankara'nın "hedeflerini hassasiyetle seçtiğini" ve Amerikalı muhataplarıyla yakın iletişim içinde olduğunu söyledi. Kaynak, petrol yataklarının Ankara'nın hedefleri arasında yer almadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG