Erişilebilirlik

"Minneapolis'e Süratle Asker Gönderebiliriz"


Başkan Donald Trump, Minneapolis’teki protestolara müdahale için gerekirse ordunun ‘’çok süratle’’ kentte askerler konuşlandırabileceğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ender görülen bir adım atarak askeri polis birliklerine Minneapolis’e konuşlanmak için hazır olmaları emrini vermişti. Edinilen bilgiye göre, Kuzey Carolina’daki Fort Bragg Üssü ve New York’taki Fort Drum üssünde bulunan birliklere, emir geldiği takdirde birkaç saat içinde bölgeye konuşlanmaya hazır olmaları talimatı verildi. ABD medyasındaki haberlere göre, Colorado’daki Fort Carson ve Kansas’taki Fort Riley üslerindeki askerlerden de 24 saat içinde hazır olmaları istendi.

Başkan Trump da, yardım talebi geldiği takdirde, ‘’ordumuzu oraya çok süratle konuşlanabiliriz’’ ifadesini kullandı.

‘’Eyalet ve kentler çok daha sert olmalı yoksa federal hükümet devreye girecek’’

Trump Twitter’da paylaştığı bir mesajında da, eyaletler ve kent yönetimlerinin polisi hedef alan protestolara karşı ‘’çok daha sert’’ olması gerektiği, aksi takdirde federal hükümetin devreye gireceğini belirtti.

Başkan Trump, ‘’Liberal valiler ve belediye başkanları çok daha sert olmalı yoksa Federal Hükümet devreye girecek ve yapılması gerekeni yapacak. Buna ordumuzun sınırsız gücünü kullanmak ve çok sayıda tutuklam da dahil’’ dedi.

Pentagon’dan askerlere ‘’hazır olun’’ talimatı

Bu arada Pentagon da bir yazılı açıklama yaparak, ABD Kuzey Komutanlığı’na, Minnesota valisinden olası bir talebe bağlı olarak bazı birliklerin alarm durumunu arttırma talimatı verdiğini belirtti.

Açıklamada, validen talep gelmesi halinde bu birliklerden 4 saat içinde hazır olmalarının istendiği bildirildi.

Sözcü Jonathan Hoffman açıklamasında, Minnesota valisinden henüz, eyaletin ulusal muhafızları ya da güvenlik güçlerine destek için ilave asker talebinin gelmediğini de belirtti.

‘’Radikaller ve dış provokatörler’’

Öte yandan ABD Adalet Bakanı William Barr da kameralar önünde yaptığı açıklamada, ülkenin farklı kentlerinde George Floyd’un ölümünü protesto eylemlerinin ‘’dışarıdan gelen radikaller ve provokatörler’’ tarafından gasp edildiğini söyledi.

Barr, ‘’Dışarıdan gelen radikal ve provokatör gruplar durumu kendi ayrı şiddet içeren gündemleri için suistimal ediyorlar. Şiddete başvurulan ayaklanmalara katılmak ve tahrik etmek içn eyalet sınırlarını geçmek ya da eyalet tesislerini kullanmak federal suç ve bu yasaları uygulayacağız’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG