Erişilebilirlik

Mirzoyan Ankara’da: “Bu Acı Bize Yabancı Değil”


Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye’nin yıllardır anlaşmazlık yaşadığı Ermenistan, depremlerin ardından iki ülkeyi bağlayan ve 30 yıldır kapalı olan Alican Sınır Kapısı'nı kullanarak yardım taşıdı.

Ermenistan’ın yardım TIR’ları geçen haftasonu Azerbaycan’ı işgali nedeniyle 1993’te kapanan Alican Sınır Kapısı’ndan geçti. Ermenistan’dan depremlerin ardından 28 kişilik arama-kurtarma ekibi ile 100 tonluk insani yardım geldi. Ermenistan ekibi, depremden etkilenen Adıyaman’da çalışmalarını yürütüyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da bugün Ankara’daydı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Mirzoyan düzenlenen ortak basın toplantısında, dünyanın neresinde olursa olsun insani krizlere duyarsız kalınamayacağını ve yaşanan acının kendilerine yabancı olmadığını söyledi.

Mirzoyan: “İnsani krizlere duyarsız kalınamaz”

Türk halkına ve hükümetine taziyelerini ileten Ararat Mirzoyan, ülkesinde Spitak bölgesinde 1988’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremi hatırlattı.

Mirzoyan, “Bizim için bu deprem ve acısı hiç yabancı değil. Benzer doğal afetler tabii ki bir devletin sınırları içinden dışarı çıkıyor ve tüm insanlık için trajedi oluşturuyor. Dünya, bu afetlerin üstesinden gelmek için tek bir cephe oluyor. Uluslararası kamuoyunun dünyanın herhangi bir noktasında meydana gelen insani krizlere duyarsız kalmaması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Çavuşoğlu: “İşbirliği anlayışının normalleşme sürecine destek olacağına inanıyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da basın toplantısında, "Ermenistan, bu zor günümüzde insanımıza dostluk elini uzattı, dayanışma ve işbirliği sergiledi" dedi.

İnsani alanda bugün sergilenen işbirliği anlayışının Güney Kafkasya'da normalleşme sürecine destek olacağına inandıklarını belirten Çavuşoğlu, "Ermenistan'ın Türkiye ve Azerbaycan'la normalleşme sürecinde yaşanacak ilerleme, bölgemizin huzur ve refahına katkı sağlayacaktır" dedi.

Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci özel temsilcilerinin de gelecek süreçte atılacak adımlar konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bugünkü ziyaret ve bu zor günlerde göstermiş oldukları dayanışma ve bize verdikleri destek son derece anlamlıdır" ifadesini kullandı.

"Dayanışmamızı devam ettirmemiz gerekiyor"

Çavuşoğlu, Ermenistan'ın da deprem kuşağı üzerinde yer aldığını ve 1988'deki Spitak depreminin halen hafızalardaki yerini koruduğunu belirterek, söz konusu depremden çok sayıda insanın vefat ettiğini hatırlattı.

Spitak depreminin ardından Türkiye'nin yardımlarının Alican Sınır Kapısı'ndan geçirilerek Ermenistan'a ulaştırıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Yıllar sonra yine aynı sınır kapısından bu kez Ermenistan'ın insani yardımları ülkemize geldi. Bu dayanışmamızı devam ettirmemiz gerekiyor" dedi.

Bu arada, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi'nin de Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG