Erişilebilirlik

Mısır'da Generaller Görevden Alındı


Emekliye sevkedilen Mısır Genelkurmay Başkanı Sami Enan
Emekliye sevkedilen Mısır Genelkurmay Başkanı Sami Enan
Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Mursi savunma bakanı ve genelkurmay başkanını emekliye ayırırken yetkilerini kısıtlayan kararnameyi iptal etti.

Bir askeri konsey üyesi Reuters ajansına Yüksek Asker Konseyi Başkanı da olan 76 yaşındaki savunma bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve 64 yaşındaki genelkurmay başkanı Sami Enan’ı emekliye sevketmeden önce kendileriyle görüştüğünü açıkladı.

İki generalin görevden alınmayı nasıl kabul ettikleri ya da bu gelişmenin Mısır ordusu ile Müslümanlar Kardeşler arasındaki zaten gergin olan ilişkileri nasıl etkileyeceği bilinmiyor.
Tantavi’nin yerine savunma bakanı ve silahlı kuvvetler komutanı olarak General Abdül Fattah el-Sissi atandı. Genelkurmay başkanlığına ise Etan’ın yerine Sıtkı Suphi getirildi. Mursi, başkan yardımcısı olarak da yüksek yargıç Mahmut Mekki’yi atadı.
Emekliye sevkedilen iki generalin cumhurbaşkanına danışman olarak atandıkları da bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Mursi’nin seçilmeden hemen önce askeri konsey tarafından onaylanan ve komutanlara geniş yetki veren Anayasa Mahkemesi kararını iptal ettiğini açıkladı.
Mursi geçen hafta da 16 askerin Sina’da İslamcı militanlar tarafından öldürülmesinin ardından istihbarat başkanıyla bölge valisini görevden almıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG