Erişilebilirlik

Mısır'da Mursi Karşıtı Gösteriler Sürüyor


Kahire'nin Tahrir Meydanında gösteriler devam ediyor
Kahire'nin Tahrir Meydanında gösteriler devam ediyor
Kahire’nin üç ayrı yerinde toplanan binlerce kişi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve anayasa referandumu karşıtı gösteri yaptı.
Polis başkanlık sarayı önünde toplanan onbinlerce kişiyi dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandı. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi göstericilerin polis barikatını aşması üzerine saraydan ayrıldı.

Gösterilere liderlik eden eski cumhurbaşkanı adayları Emir Musa, Hamdin Sebahi ve Muhammed Elbaradey Mursi’ye geçen hafta İslamcıların kontrolündeki kurucu meclis tarafından hazırlanan anayasa taslağını ve yetki kararnamesini geri çekmesi için “son bir uyarı”da bulunduklarını açıkladı.
Emir , anayasa taslağının referanduma sunulmasının kamuoyunda büyük öfke yarattığını, sunulmadan önce metin üzerindeki görüşayrılıklarının çözülmesi gerektiğini söyledi.

100 üyeli kurucu meclisin yaklaşık 30 Hristiyan, liberal ve laik üyesi Cumhurbaşkanı Mursi yandaşlarının anayasa yazımı sürecini kontrolleri altına almasını protesto ederek meclisi boykot etmiş bulunuyor.

Gösterilerin yanısıra 11 Mısır gazetesi anayasa taslağını protesto amacıyla yayınlarını durdurdu. Gazeteler yeni anayasanın ifade özgürlüğünü kısıtladığını önesürüyor.

Mısır Yüksek Yargı Konseyi Pazartesi günü anayasa referandumu denetlemeyi kabul ederken bazı yargıçlar boykot çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin hukuk danışmanı Muhammed Gadallah, Yüksek Yargı Konseyinin toplanarak anayasa referandumunu denetleme kararı aldığını açıkladı.
Nüfuzlu ancak resmi olmayan Yargıçlar Kulübü üyelerini 15 Aralık’ta yapılması planlanan referandumu boykot etmeye çağırdı.

Bütün yargıçlar katılmasa bile bu tür bir boykotun gerçekleşmesi referandumun saygınlığına zarar verecek ve ülkede 22 aydır süren siyasi krizi arttıracak.
Mısır’da seçimleri yasal olarak yargı organının denetlemesi gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi Pazar günü Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşı İslamcı göstericilerin mahkeme binasını kuşatmaları üzerine çalışmalarını “süresiz” olarak durdurmuştu.
Anayasa Mahkemesi , “baskıları” protesto amacıyla bu kararın alındığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Mursi, yetki kararnamesinin 15 Aralıkta yeni anayasa için yapılacak referandum gerçekleşir gerçekleşmez hemen sona ereceğini söylüyor.
Anayasa taslağı, şeriat ilkelerini yasaların ana kaynağı olarak muhafaza ediyor ancak radikal İslamcıların istediği gibi sosyal yaşama yönelik belirgin hükümler getirmiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG