Erişilebilirlik

Mısır'da Yeni Kabinenin Göreve Başlaması Ertelendi


Mısır Başbakanı İssam Eşref
Mısır Başbakanı İssam Eşref

Mısır’daki geçici askeri konsey, yeni kabinenin yemin törenini erteleme kararı aldı. Karara göstericilerin Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda düzenlediği ve on gün sürmesi planlanan protesto eylemi neden oldu.

Bakanlar kurulundaki değişiklikleri ciddiye almayan protestocular, asıl idarenin Hüsnü Mübarek’in beş ay önce devrilmesinden sonra görevi devralan askeri konseyde olduğunu savunuyor.

Başbakan İssam Eşref 27 kişilik kabinesinde aralarında dışişleri ve maliye bakanlarının da bulunduğu 14 üyenin değiştiğini bildirdi. Ancak İçişleri Bakanı Mansur el İssavi görevini korudu. İssavi’nin yetki alanındaki emniyet teşkilatı uzun bir süredir protestocuların hedefinde bulunuyor. Polis Şubat ayındaki gösterileri şiddet kullanarak bastırmaya çalışmakla suçlanıyor.

Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerde 900’e yakın kişinin öldürüldüğü belirtiliyor. Reform yanlıları askeri konseyden, Mübarek döneminde yolsuzluğa bulaşan ve protestocuların ölümünden sorumlu tutulan eski yetkilileri hızla cezalandırmasını istiyor.

Öte yandan askeri konsey bir kararname çıkararak, devrimden sonraki ilk genel seçimleri hazırlayacak seçim komisyonunun başına üst düzey bir yargıcı atadı. Kahire Temyiz Mahkemesi’nin idaresi altında kurulacak komisyon seçim hazırlıklarına 18 Eylül’de başlayacak. Seçimin ise bu tarihten iki ay sonra yapılması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG