Erişilebilirlik

Mısırlı Yetkililer ElBaradey'in Atamasını Doğrulamıyor


Muhammet ElBaradey
Muhammet ElBaradey
Mısırlı yetkililer, muhalefet liderlerinden Muhammet ElBaradey’in kesin olarak başbakanlığa atandığı yolundaki haberi doğrulamadı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, görüşmelerin hala sürdüğünü, ElBaradey’in atamasının kesinleşmediğini söyledi. İlk haberlerde Muhammet ElBaradey’in Cumartesi sabahı geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından görevlendirildiği ve yemin ederek başbakanlık görevine başlayacağı bildirilmişti.

ElBaradey 2009 yılına kadar Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin başkanlığını yürütmüş, 2005 yılında ekibiyle birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ndeki görevini bitirdikten sonra Mısır’a dönen ElBaradey, muhalefete katıldı ve Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarını sona erdiren 2011 devrimine öncülük eden liderlerden biri oldu.

71 yaşındaki ElBaradey, kamuoyunun ikiye bölündüğü ülkesini yeniden demokrasiye taşıma gibi zorlu bir görevi üstlenecek.

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi görevine dönünceye kadar gösterileri sürdürme kararı alan Müslüman Kardeşler hareketinin sözcüsü, ElBaradey’in başbakanlık atamasını kabul etmediklerini açıkladı.

Kutuplaşma derinleşiyor

Mısır’daki askeri darbenin ardından kamuoyundaki kutuplaşmanın derinleştiği gözleniyor.

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi yandaşları ve karşıtları arasında çıkan çatışmaların ardından ölü sayısı artıyor. Yetkililer dünkü (Cuma) çıkan sokak çatışmalarında ölenlerin sayısının 36’ya yükseldiğini, bin kadar kişinin de yaralandığını bildirdi.

Mısır’ın geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur bugün devlet başkanlığı sarayında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdül Fettah el Sisi ve İçişleri Bakanı’yla görüştü. Associated Press haber ajansı, Mansur’un Mursi karşıtı gösterileri organize eden Temrud gençlik hareketinin lideriyle de bir araya geldiğini bildirdi.

Obama: ‘Kutuplaşma kaygı verici’

Washington’da bir açıklama yayınlayan Başkan Barack Obama, Mısır’daki durumu Ulusal Güvenlik Dairesi’yle görüştüğünü açıkladı. Obama, Mısır’da devam eden kutuplaşmadan kaygı duyduğunu açıkladı.

Obama ayrıca Amerika’nın Mısır’da hiçbir Mısırlı siyasi parti ya da grupla ittifak kurmadığını, destek vermediğini, bu yönde Mısır’da çıkan iddiaların yanlış olduğunu bildirdi.

Müslüman Kardeşler’den Barışçı Gösteri Çağrısı

Binlerce Mursi yandaşı bugün Nasır semti camisinin önünde gösteri düzenledi. Müslüman Kardeşler hareketi, darbeye karşı düzenleyecekleri gösterilerde şiddet kullanmayacaklarını açıkladı.

Ancak bir İslamcı grubun eski cumhurbaşkanının göreve iadesi için, gerekirse şiddet kullanacağı tehdidinde bulunduğu bildiriliyor. Ensar el Şeria adlı örgüt, yayınladığı uzun açıklamada, Müslüman Kardeşler’in “demokratik meşruluk” sloganına destek vermediğini bildirdi. Müslüman Kardeşler’in kullandığı bu slogan, Muhammet Mursi’nin serbest seçimlerle göreve geldiği ve bu görevde kalması tanımına dayanıyor. Ensar el Şeria, temel amaçlarının Mısır’ın şeriatla yönetilmesi olduğunu belirtiyor.

Öte yandan Mısır’da din savaşlarının yeniden tırmanması da kaygı uyandırıyor. Son olarak Sina Yarımadası’nda bir Kıpti papaz öldürüldü. Mısır polisi, Hristiyan rahibin silahlı saldırganlar tarafından aracından alınarak sürüklendiğini ve kendisine defalarca ateş edildiğini bildiriyor.

İslamcı militanların, aynı bölgedeki güvenlik kontrol noktalarına da saldırılar düzenlediği gelen haberler arasında.

Son şiddet olaylarına rağmen Müslüman Kardeşler, destekçilerinden gösterilerini barışçı düzeyde tutması çağrısında bulunuyor. Hareketin ruhani lideri Muhammet Badii, Mursi görevine iade edilinceye kadar destekçilerinden meydanlar ve sokaklarda gösteri düzenlemeye devam etmesini istedi.

Gözaltında olduğu bildirilen Badii’nin açıklama yapması şaşkınlık yarattı. Müslüman Kardeşler’in birçok liderinin gözaltında olduğu tahmin ediliyor. Muhammet Badii’nin yardımcısı Hayrat el Şatir de dünkü gösterilerin ardından gözaltına alınmıştı.

Çarşamba günü yönetime el koyan ordu, Cumhurbaşkanı Mursi ve bağlı olduğu Müslüman Kardeşler Hareketi’nin liderlerini gözaltına almıştı. Ordu anayasayı askıya alırken yeni seçim düzenlenmesi çağrısında da bulunmuştu. Mısır silahlı kuvvetleri, müdahalenin temelinde Mursi karşıtı halk ayaklanmalarının olduğunu savunuyor. Mursi karşıtları, Cumhurbaşkanı ve Müslüman Kardeşler hareketini, 2011 yılında Hüsnü Mübarek rejimine son veren devrime ihanet etmekle suçluyor.

Ordu ve bazı Mısırlı muhalefet grupları, ülke yeniden sivil yönetime geçerken uzlaşma çağrısında bulunuyor. Mursi yandaşları ve karşıtları arasındaki çatışmalar tırmanırken, Amerika ve Birleşmiş Milletler de krize barışçı çözüm ve şiddetten kaçınma çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG