Erişilebilirlik

Mitt Romney Resmen Aday


Mitt Romney ve eşi Ann
Mitt Romney ve eşi Ann
Mitt Romney’in, Cumhuriyetçi Parti’nin Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerindeki adaylığı resmi hale geldi.

Romney, Florida eyaletinin Tampa kentindeki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın dün (Salı) yapılan oturumunda düzenlenen oylamada, 2 bin 286 asli delegenin yarısından fazlasının oylarını toplayarak Beyaz Saray adaylığını kesinleştirdi.

Mitt Romney, birkaç ay önce yapılan önseçimlerde yeterli delege desteğini kazanıp adaylığı garantilerken, karşısındaki diğer aday adayları yarıştan çekilme kararı almıştı. Yarıştan çekilmeyen tek aday adayı Ron Paul’du. Texas milletvekili ve libertaryan politikacı Ron Paul’un dünkü oylamada bazı delegelerden aldığı az miktarda oy, Romney’in zaferini etkilemedi.

Romney’in adaylığının resmileşmesinin hemen ardından yardımcısı Wisconsin milletvekili Paul Ryan’ın da adaylığı delegeler tarafından onaylandı.

Cumhuriyetçi Parti, haftabaşında Meksika Körfezi’ni etkileyen Isaac fırtınası yüzünden gerçekte dört gün planlanan kurultayının ilk günündeki faaliyetlerini bir sonraki güne ertelemişti. Fırtına Meksika Körfezi’nde bulunan Tampa’nın uzağından geçmesine rağmen kurultay yetkilileri Salı gecesi karaya vuran ve kasırgaya dönüşen Isaac yüzünden hala tetikte bekliyor. Kasırganın can kaybı ya da ağır hasara yol açması, Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nın bugünkü (Çarşamba) programını yeniden değiştirmek zorunda kalabilir.

Kurultayın dün geceki konuşmalarına Cumhuriyetçi Parti’nin ağır toplarından biri olan New Jersey Valisi Chris Christie ve Mitt Romney'in eşi Ann damgasını vurdu. Başkanlık için geçmişte kendisine de öneri götürülen, ancak bunu reddeden Christie dün gece Tampa’da yaptığı konuşmada, çocuklarına aşırı büyük ve aşırı vergilendiren bir devletin miras bırakılmasını istemediğini, aşırı derecede borçlanarak halkını ikinci sınıf insana dönüştüren bir devlet arzulamadığını söyledi.

Başkan Obama’nın ekonomi politikalarını ağır bir şekilde eleştiren Cumhuriyetçi Partililer, ülkenin devasa bütçe açığını devleti küçülterek ve devlet harcamalarını kısarak azaltmak istiyor. Ancak Cumhuriyetçiler bunun karşılığında vergilerin arttırılmasına karşı çıkıyor. Demokrat Partililer, Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Yardımcısı adayı Paul Ryan’ın iddia ettiği gibi düşük vergilerin orta sınıfı değil, zenginleri koruyacağını savunuyor.

Tampa’daki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın konuşmacılardan biri de Mitt Romney’nin eşi Ann Romney oldu. Ann Romney’in Cumhuriyetçi Parti’nin önümüzdeki iki aylık kampanyası süresince kadın seçmenleri hedef alacağı belirtiliyor. Ann Romney duygusal tonda yaptığı konuşmasında eşinin kişisel taraflarına değinmeyi tercih etti, “Size önümüzdeki dört yıl içinde ne olacağını söyleyemem ama bu gece burada bir anne, bir eş, bir büyükanne ve bir Amerikalı olarak size şu konuda söz verebilirim. O da, bu adam (eşim) başarısızlığa uğramayacak” diye konuştu. Konuşmanın ardından Mitt Romney sahneye çıkarak eşine sarıldı.

Mitt Romney’in önseçimlerdeki eski Cumhuriyetçi Partili rakiplerinden Rick Santorum da kurultayda yaptığı konuşmada partinin tek adayına destek verdi.

Kurultayın bu akşamki oturumundaysa Başkan Yardımcısı Adayı Paul Ryan'ın bir konuşma yapması planlanıyor.

Cumhuriyetçi Parti kurultayını yarın tamamlarken, Demokrat Parti de kendi ulusal kurultayını gelecek hafta Güney Carolina eyaletinin Charlotte kentinde düzenlemeye hazırlanıyor. Başkan Barack Obama, kampanyasına Iowa, Colorado ve Virginia eyaletlerinde devam ediyor.

Kurultayların adayların kamuoyu yoklamalarındaki konumlarını az da olsa güçlendirmesi bekleniyor. Reuters haber ajansı tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre seçmenler, Amerika’nın ekonomik gidişatından memnun değil. Bununla birlikte seçmenlerin yüzde 47’si, ekonomi politikalarından memnun olmasa da Başkan Obama’ya destek verirken, Mitt Romney’e destek yüzde 42’de kaldı.
XS
SM
MD
LG