Erişilebilirlik

Monti'den Yeniden Aday Olma Sözü


Milano'da işsizliği protesto eden İtalyan metal işcileri
Milano'da işsizliği protesto eden İtalyan metal işcileri
İtalya’da geçici başbakan Mario Monti, reform programını destekleyen siyasi güçler isterse seçimlerde yeniden adaylığını koyabileceğini açıkladı.
Monti bu açıklamayı Pazar günü Roma'da düzenlediği basın toplantısı sırasında yaptı.

Monti, Cuma günü tartışmalı bütçe planı parlamento tarafından onaylandıktan sonra istifa etmişti. Monti, seçimlere kadar bu görevde kalmaya devam edecek.
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano parlamentoyu feshederek Şubat ayında yapılacak genel seçimlerin önünü açtı.

Seçimlere katılacağını açıklayan eski Başbakan Silvio Berlusconi, bütçe oylamasından önce Başbakan Monti’ye desteğini çekmişti.
Yeni seçimlerin resmi tarihi açıklanmadı, ancak Cumhurbaşkanı Napolitano 24 Şubat’ta düzenlenebileceğine işaret etti.

Ekonomist ve eski Avrupa Birliği yetkililerinden Mario Monti geçen yıl Kasım ayında başbakanlık görevine gelmişti. Ekonomik kriz devralan Monti, devlet harcamalarında kesinti ve vergi artırımı içeren kemer sıkma önlemlerini yürürlüğe koymuştu. Başbakan Monti, İtalyan ekonomisini yabancı yatırımcılara daha güvenilir hale getirmeyi amaçlıyordu.

Öte yandan eski Başbakan Berlusconi, yeni seçimlerde kampanyasını kemer sıkma önlemlerine karşı bir zemine oturtacağını açıkladı. Berlusconi ayrıca vergileri azaltma ve istihdam yaratma vaadinde bulunuyor. Berlusconi’nin merkez sağ partisi Monti hükümetini “çok fazla Alman-merkezli politikalar” uygulamakla suçluyor.

Kamuoyu yoklamaları Berlusconi’yi, Pier Luigi Bersani’nin liderliğini yaptığı merkez sol ittifakının gerisinde olduğunu gösteriyor. Bu ittifak Monti’nin ekonomik programına destek veriyor, ancak yoksul kesime dönük ekonomik baskıları azaltma vaadinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG