Erişilebilirlik

Mısır'da Halk Sokağa Çıkma Yasağını Dinlemiyor


Tahrir Meydanı'nda konuşma yapan Mısırlı Nobel Barış ödülü sahibi Muhammed ElBaradey
Tahrir Meydanı'nda konuşma yapan Mısırlı Nobel Barış ödülü sahibi Muhammed ElBaradey

Mısırlı protestocular, sokağa çıkma yasağına rağmen üçüncü gece de Kahire’de gösteriler düzenledi ve 30 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’i çekilmeye çağırdı.

Göstericilere katılan muhalefet lideri, Muhammed Elbaradey, bundan böyle geri adım atamayacaklarını söyledi. Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin eski başkanı ElBaradey, tüm vatandaşlarının “özgür ve onurlu yaşayabileceği yeni bir Mısır çağrısı” yaptı.

İlk başta taban hareketi olarak başlayan ayaklanma, ülkenin en büyük muhalefeti konumundaki, yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünün de ElBaradey’e destek vermesiyle daha da büyük bir birlik hareketi haline dönüşmüş durumda.

Muhammed ElBaradey’i 5 bin kişilik bir kalabalık izledi. ElBaradey Amerikan televizyon kanallarına verdiği demeçlerde Mısır halkı ve muhalefet tarafından bir ulusal birlik hükümeti kurmakla görevlendirildiğini belirtti. Mübarek’in hemen ülkeden ayrılması gerektiğini vurgulayan ElBaradey, Amerika’yı da eleştirdi.

ElBaradey, Amerika’nın bir yandan demokrasi çağrısı yaparken diğer yandan Mısır devlet başkanını destekleyerek saygılığını yitirdiğini savundu.

Savaş uçakları kent üzerinde alçaktan uçarken Tahrir Meydanı’nda binlerce kişi çatışmalarda ölenler için dua etti. Duadan sonra göstericiler Mübarek için “Defol, Defol” diye slogan attı.

Kahire sokaklarında askerlerin varlığı giderek artarken tanklar bankalar, İçişleri Bakanlığı ve diğer hükümet binalarını koruma altına aldı.

Ordunun varlığı, yağmacılığı önlediği için halk tarafından memnunlukla karşılanıyor.

Öte yandan bazı grupların cezaevlerini basarak gardiyanları etkisiz hale getirmesinin ardından binlerce tutuklu serbest kaldı. Hapisten kurtulanlar arasında yasaklı Müslüman Kardeşler’in 34 üyesi de bulunuyor. Serbest kalan Müslüman Kardeşler liderlerinden İssam el Eryan da Tahrir Meydan’ında bir konuşma yaptı.

Göstericiler Kahire’de olduğu gibi İskenderiye kentinde de sokağa çıkma yasağını dinlemiyor.

Mısır resmi haber ajansı, Mübarek’in güvenlik operasyonları yürüten askeri karargahları ziyaret ettiğini bildirdi. Ajans, hükümetin El Cezire televizyonunun Kahire bürosunun kapatılması kararı aldığını da açıkladı.

Kahire, İskenderiye ve diğer kentlerde Salı gününden beri devam eden gösterilerde yüzü aşkın kişinin öldüğü, yaklaşık bin kişinin yaralandığı tahmin ediliyor.

Fotograf Galerisi

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG