Erişilebilirlik

Mısır'da Turizm Sektörü Çökmüş Durumda


Mısır'da Turizm Sektörü Çökmüş Durumda
Mısır'da Turizm Sektörü Çökmüş Durumda

Mısır’da geçiş dönemi hükümeti, yıkılmış bir ekonomi devraldı. Ülkenin gelirinin yüzde 11’ini oluşturan turizm sektörü çökmüş durumda. Bu yüzden hergün milyonlarca dolar zarar ediliyor. Krizden en çok etkilenenler de zaten yoksul olan rehberler, otel çalışanları ve hizmet sektörü personeli.



Turist rehberi Hasan Hefnawi Abdül Maksud, ailesini nasıl doyuracağını düşünüyor. Maksud’un bütün gelir kaynakları kurumuş durumda. Maksud, "Hiç iş yok. Buraya gezmeye gelenler artık gelmiyor. Piramitler kapanmıştı, şimdi açıldı ama yine gelen giden yok" diyor.

Mısır’a akın eden yabancı turistler gösteriler başlayınca ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Ve tabii geri dönen olmadı.

Hediyelik eşya dükkanları kapalı, sokakta dolaşanlar yalnızca Mısırlılar.

Merkez Bankası Mısır ekonomisinin bu yıl 1 buçuk milyar dolar zarara uğrayacağını tahmin ediyor.

Abdül Maksud, iş bulmasının zor olacağını biliyor: "Turist olmayınca para kazanmam imkansız. Param olmayınca ailemi ve devemi beslemem zor. Hem aileme hem deveme nasıl bakarım bilmiyorum."

Kahire’deki tur şirketleri Şubat ve Mart ayı rezervazyonlarının tümünün iptal edildiğini açıkladı.

Turizm şirketi sahibi Sami Guneym yine de umutlu: "Bence turist sayısı birçok nedenle artacak. Herkes sadece piramitleri ve Kızıl Deniz’le, Nil Nehri’ni değil, devrim başlatan Mısır halkını görmek için buraya akın edecek"

Ancak bugünlerde gösteri ve grev görüntüleri yabancıları korkutuyor.

Abdül Maksud,"Bir kenarda biraz param vardı, onu da harcadım. Ailemi geçindiremiyorum. Hırsızlık mı yapayım? Yine de kriz geçinceye kadar sabırlı olmak zorundayız" diyor.

Kahire’deki turist rehberleri, krizin çabuk geçmesini beklemekten başka çare olmadığını biliyor.

XS
SM
MD
LG