Erişilebilirlik

Mübarek'in Aklanması Mısır'ı Karıştırdı


Eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in aklanması kararını protesto eden öğrenciler
Eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in aklanması kararını protesto eden öğrenciler

Eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in cinayet ve yolsuzluk suçlarından beraat etmesini protesto eden göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada en az iki gösterici öldü, dokuzu da yaralandı

Mısır polisi eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in aklanmasını protesto eden 1,000 göstericiyi dağıtmak için gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kullandı.

Mısırlı yetkililer çıkan çatışmada en az iki göstericinin öldüğünü ve dokuzunun yaralandığını bildiriyor.

Hüsnü Mübarek, Cumartesi günü 2011 yılında dikta yönetimine karşı ayaklanan sivillerin öldürülmesiyle ilgili kendisine yöneltilen tüm suçlardan aklandı.

Kalabalık bir duruşma salonunda kararı açıklayan yargıç, eski devlet başkanının tüm suçlamalardan aklandığını bildirdi. Açıklamanın ardından duruşma salonunda büyük bir alkış koptu. Kararı yattığı sedyeden izleyen Mübarek, sanık oğulları ve kendisiyle birlikte yargılanan diğer sanıklar tarafından alnından öpüldü.

Öte yandan, davanın savcısının kararı üst mahkemeye taşıyabileceği bildiriliyor. Bir özel televizyon kanalının haberine göre savcı, kararın hukuki açıdan incelenmesi talebinde bulundu.

Mübarek’le birlikte 2011’deki gösteriler sırasında yüzlerce sivilin öldürülmesinden suçlanan eski içişleri bakanı ve diğer eski üst düzey güvenlik yetkilileri de beraat etti. Öldürme emrini Mübarek ve bu eski yetkililerin verdiği iddia ediliyordu.

​ ​Ayrıca Hüsnü Mübarek, oğulları Alaadin ve Cemal’le birlikte yargılandığı yolsuzluk suçlamalarından da aklandı. Hüsnü Mübarek halen zimmete geçirme suçlamasından aldığı cezadan dolayı üç yıllık hapis cezasına devam ediyor.

Enver Sedat’ın 1981’de suikast sonucu öldürülmesinin ardından Mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten Mübarek 2012 yılında, bir yıl önceki gösterilerde yüzlerce kişinin öldürülmesini emrettiği suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar, bir yıl sonra temyiz mahkemesi tarafından geri çevrildi. Mübarek o dönemden bu yana bir askeri cezaevinde gözaltında tutuluyordu.

Mübarek’in cezaevine gönderilmesinin ardından Mısır ilk kez demokratik seçim düzenledi. Oy çoğunluğuyla cumhurbaşkanlığına seçilen İslamcı cumhurbaşkanı Muhammet Mursi, yapmaya çalıştığı anayasa değişikliklerinin ülkedeki laik kesimin tepkisine yol açmasının ardından, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sissi’nin düzenlediği darbeyle görevden alındı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG