Erişilebilirlik

Mülteciler Avrupa’ya Akın Ediyor


Mülteciler Avrupa’ya Akın Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Ortadoğu’dan ve özellikle de Suriye’den yola çıkıp Türkiye üzerinden Yunanistan’a devam eden mülteci akını bütün hızıyla sürüyor.Yunanistan’ın Kos ya da Türkçe adıyla İstanköy adasında toplanan binlerce sığınmacıya, hergün enaz 500 mülteci daha ekleniyor.

Bu yıl başından buyana çoğu Suriye’den 125 bin mülteci başta Kos ve Midilli olmak üzere Yunan adalarına sığındı. Bu, 2014 yılına göre yüzde 750 oranında bir artış anlamına geliyor. Bu sığınmacılar arasında sayıları çok fazla olmasa da ekonomik nedenlerle göç edenler de var.

Avrupa Birliği yetkilileri, sınırlarına dayanan mülteci krizinden kaygılı. Özellikle de Yunanistan’ın ekonomik kriz içinde olması ve mültecilerin masraflarını karşılayacak kaynakları bulunmamasının sorunlara yolaçmasından korkuyor. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, dün Brüksel’de gazetecilere, özellikle Kos’taki krizin çok ciddi olduğunu söyledi. Sözcü, Avrupa Birliği’nin sınırlardaki durumu yakından izlediğini, mülteci kuruluşlarıyla işbirliği içinde olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü, Avrupa’nın ortak bir çalışmayla Yunanistan’a yardım etmesi gerektiğini vurguladı. Hafta başında Avrupa Birliği, mülteciler için Yunanistan’a 528 milyon dolar ayırdığını açıkladı. Yunanistan bu paranın 33 milyon dolarlık bölümünü hemen alacak.

Avrupa Birliği ayrıca Yunanistan’a ulaşan mültecilerden en az 16 binini derhal başka birlik ülkelerine nakletme konusunda da karar aldı. Bu yıl sadece deniz yoluyla, büyük bölümü kuzey Afrika ülkelerinden veya Türkiye üzerinden onbinlerce mülteci, Yunanistan ve İtalya’ya sığındı. Bu tehlikeli yolculuk sırasında yüzlercesi hayatını kaybetti.

Kos’a ulaşan mülteciler yalnızca Suriyeli değil. Aralarında Irak, Afganistan, Pakistan ve Bangladeş’ten gelenler de var. Hepsinin hedefi Avrupa ülkeleri. Yunanistan’ın Kos(İstanköy) adasında ve Türkiye’nin Ege sahil kentlerinde mülteci dramının daha bir süre devam etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG