Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar'ın Oyu Seçimlerde Çok Önemli


Amerikalı Müslümanlar'ın Oyu Seçimlerde Çok Önemli
Amerikalı Müslümanlar'ın Oyu Seçimlerde Çok Önemli

Amerika'da Müslüman seçmenleri sandık başına gitmeye teşvik çalışmaları başarılı oldu mu?

Minnesotalı Kongre üyesi Keith Ellison ve Indiana milletvekili Andre Carson, Amerikan Kongresi’nin tek Müslüman üyeleri. Ellison ve Carson’ın kendi seçim bölgeleri dışında Amerikan toplumunda giderek büyüyen Müslüman kesimin de temsilcisi olduğu görülüyor. Amerika’nın Sesi Müslümanlar'ın yoğun olduğu Chicago bölgesinde seçmenleri bilinçlendirme çabalarını inceledi.

Chicago kentinin Müslüman seçmenlerin yoğun olduğu Bridgeview bölgesinde Meryem El Zubi, kapı kapı dolaşıp herkesi Kongre seçimlerinde oy kullanmaya çağırdı. El Zubi Yeni Amerikan Demokrasi Projesi’nde çalışıyor:

"Buradaki Müslüman göçmenler yeni Amerikan vatanadaşı olmuşlar. Bazıları burada doğdukları için vatandaşlık hakkına sahip.”

El Zubi’ye göre, Yeni Amerikan Demokrasi Projesi, oy kullanan Müslüman sayısını arttırmayı amaçlayan partilerüstü bir örgüt. Zubi şunları söylüyor:

"Müslüman toplum, İslam korkusu, dini hoşgörü, dış görünüşe göre muamele gibi sorunların gündeme getirilmesini istiyor. Seçimle işbaşına gelenlere niçin oy kullandığımızı anlatıyoruz. Bunu partizanlıktan uzak yapıyoruz çünkü siyasetçilerin bize saygı duymasını istiyoruz.”

El Zubi’nin yanında sadece ilk adının Ala olduğunu söyleyen bir gönüllü var. Amerika'da kaçak yaşayan Ala şöyle konuşuyor:

"1993’te 7 yaşındayken Amerika’ya geldim. O yaşta ne olup bittiğinin farkında değildim. Vizemizin süresi doldu ancak biz hala buradayız.”

Amerika’da kaçak olarak yaşayan Alaa, Amerikan vatandaşı olanlardan oy verme haklarını kullanmalarını istiyor ve şunları söylüyor:

"Vatandaşlık insana sorumluluk veriyor. Müslüman toplumun bunu iyi anlaması çok önemli. Oy kullanmaları gerekir.”

Summit semtindeyse gönüllü Rima Ahmet daha aktif bir rol oynuyor. Ahmet de şöyle konuşuyor:

"Müslüman seçmenlerden açıkça oy isteyen, seçilip göreve geldikleri takdirde onlara yardım edeceklerini söyleyen adayları destekleyen kartlar dağıtıyoruz. Seçmenlerle adaylar arasında köprü kuruyoruz.”

Hareket Projesi’nin başındaki Ahmet, Müslüman Amerikalılar’ın gelecek seçimlerde kendi adaylarını çıkarmaları için çalıştıklarını söylüyor:

"Bu çalışmalar, siyasi emellerimizi gerçekleştirmek amacıyla atacağımız mantıklı adımlardan biri. Kamu görevi üstlenmek isteyenlerin bunu nasıl başarabileceklerini, nasıl destek toplayabileceklerini gösteriyor, potansiyel yaratmaya çalışıyoruz.”

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi Chicago bürosundan koordinatör Gerald Ahnkerson, her seçimde sandık başına giden Müslüman Amerikalı sayısının arttığını söylüyor:

"O ya da bu şekilde biz de burada yaşıyoruz. Sesimizi duyurmak ve oy kullanmak hayatımızı etkiliyor.”

Chicago ve civarında yaklaşık yarım milyon Müslüman yaşıyor. Yerel seçimlerde oy pusulasında sadece bir Müslüman var. Ahmet Han Belediye meclisi üyeliği için yaptığı kampanyada yaşadığı bölgenin sorunlarına çözüm bulma sözü verdi.

XS
SM
MD
LG