Erişilebilirlik

Müslüman Siyah Amerikalılar'ın Ramazan Ayı


Müslüman Siyah Amerikalılar'ın Ramazan Ayı
Müslüman Siyah Amerikalılar'ın Ramazan Ayı

Amerika’da oruç tutan yarım milyondan fazla siyah Müslüman Amerikalı için Ramazan ayının ayrı bir önemi var. Ataları Afrika’dan gelen ve köle olarak satılan bu kişiler için Ramazan, hem dinlerini hem de köklerini yeniden hatırladıkları bir dönem. Amerika’nın Sesi muhabiri Mana Rabiee Afrika kökenli Amerikalılarla konuştu.

Amerika’nın en eski Müslüman mahallesinde yer alan bu mescitte sabah ezanı okunuyor. 1930’lu yıllardan bu yana Müslümanlar’ın yaşadığı mahallede, yaklaşık 500 kişi bu mescitte namaz kılıyor, dua ediyor. Mescidin yeni imamı Talip Şerif, Amerikan hava kuvvetlerinden emekli bir asker. Şerif, siyah Müslüman Amerikalılar’ın, ülkedeki diğer Müslüman toplumlardan farklı olduğunu söylüyor:

“Birçok Afrika kökenli Amerikalı Hıristiyanlık kültüründen geliyor. Bizler Müslümanlığı seçtik ancak ailelerimizde, yakınlarımızda Müslüman olmayan kişiler var. Onlar İslamiyeti tanımıyor ve biz de onlara en iyi şekilde bu dini anlatmaya çalışıyoruz.”

24 yaşındaki Jocelyn Cole, Hıristiyanlık ile Müslümanlığı birlikte yaşamaya çalışıyor. Cole’un babası annesiyle evlendiğinde Hıristiyan iken, sonradan Müslümanlığı seçmiş. Cole, “Küçükken babamla Ramazan aylarında pazara gidip, oruç açmak için taze hurma arardık. O zamanlar oruç tutmasam ve bunun anlamını tam olarak bilmesem de mutlaka iftar vakti babamla hurma yerdim,” diye konuşuyor.

Mescidin kadınlar bölümünde bulunanlar birbirleriyle sohbete devam ederken, bir yandan mutfakta toplu iftar için yemek hazırlama telaşı yaşanıyor. Büyük dedesi köle olarak Amerika’ya gelen İbrahim Mümin’e göre, Ramazan, İslam dinini diğer dinden olan yakınlarına anlatmak için iyi bir fırsat oluyor. Mümin, 11 Eylül’ün üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, Müslümanlar’a karşı şüphelerin devam ettiğini söylüyor. Mumin, “Bir gün resepsiyondaki bir görevli bana hangi ülkeden olduğumu sordu. Çünkü Müslüman bir isme sahipseniz hemen başka bir ülkeden olduğunuz düşünülür. Ben de Amerikalıyım dedim. Pasaportumu çıkarıp göstermek zorunda kaldım,” diyor.

İmam Şerif, İslam dininde ruhu özgürleştiren manevi öğretilerle Afrikalı Amerikalılar’ın 1860’lardan beri köleliğe karşı giriştikleri özgürlük mücadelesi arasında çok önemli bir paralellik olduğunu düşünüyor. İmam, Ramazan ayı boyunca bunu daha çok hissettiklerini söylüyor. “Biz kölelikten geliyoruz. Bu, insanlığın özgürleştirilmesi için çok uzun bir yolculuktu. Bu yolculukta Müslümanlığı seçmemizin üç önemli nedeni var: Özgürlük, adalet ve eşitlik arayışımız," diyen Şerif'e göre her insan bu değerlerin peşinde koşmalı.

XS
SM
MD
LG